Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec (ciasto bez drożdży)

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
cukier drobny 1/2 szkl
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
mleko 6 łyżek
olej 6 łyżek
puszka masy makowej
żółtko jajek 1 szt
twaróg 15 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec (ciasto bez drożdży)

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na pół i wałkować na grubość ok pół cm. Posmarować masą, zwinąć w roladę i posmarować żółtkiem.
Piec ok 40 min w temp 180 st.

Czasem robię troszkę inną wersję tego makowca.
Jedną część ciasta wykładam na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem, następnie wykładam masę, na to drugą część ciasta i smaruje żółtkiem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak