Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śnieżnobiały miodownik

5.0
(41)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0,5 kg
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 25 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
ŚMIETANKA DO PRZEŁOŻENIA
śmietanka kremowa 0,5 litry
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki płaskie
woda 0,5 szklanki
cukier puder 2-3 łyżki
DO WYKOŃCZENIA
śmietanka kremowa 250 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 1/3 szklanki
biała czekolda 1/2 tabliczki
kilka złotych perełek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżnobiały miodownik

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli: margarynę, jajka, miód, sodę , proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto.
Krok 1 - Śnieżnobiały  miodownik foto
2
Gotowe dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy ( 22 cm). Nakłuwamy widelcem i pieczemy osobno 4 miodowe blaty. (około 15 min każdy w 180°C).
Krok 2 - Śnieżnobiały  miodownik foto
3
Po upieczeniu placki studzimy.
Krok 3 - Śnieżnobiały  miodownik foto
4
ŚMIETANKA DO PRZŁOŻENIA:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy żelatynę. Szybko miksujemy ,by połączyła się ze śmietanką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy wcześniej upieczone placki miodowe. Po przełożeniu torcik odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Krok 4 - Śnieżnobiały  miodownik foto
5
PRZED DEKORACJĄ
Krok 5 - Śnieżnobiały  miodownik foto
6
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, po czym studzimy. Śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej cukier (miksujemy), a potem wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Gotową śmietankę wylewamy na wcześniej wykonany tort. Staramy się, by spływająca śmietanka utworzyła na brzegach coś w rodzaju zimowych sopli.
Po wylaniu śmietanki tort ponownie wkładamy do lodówki by śmietanka stężała.
Między czasie rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną wylewamy cienką warstwą na szklaną powierzchnię. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie za pomocą noża wykonujemy dekoracyjne ruloniki. Układamy je na powierzchni miodownika. Dodatkowo posypujemy górę złotymi perełkami.
GOTOWE!!!
Przepisów na miodowniki jest pewno tyle ile kucharek.Miodownik w tym wydaniu jest delikatny i pyszny. Idealnie będzie pasował na nasz Świąteczny stół:)
Krok 6 - Śnieżnobiały  miodownik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 11.06.2017 08:38
Rewelacyjny
pestka 20.05.2017 09:09
wygląda cudnie i smacznie
edytazaw89@wp 17.05.2017 16:07
Wygląda pysznie
Lis 17.04.2017 14:28
Wygląda cudownie:)
Grazyna0211 17.04.2017 13:24
super ciasto
Patrycja33 31.07.2016 15:19
wyglada wspaniale:-)
Ada-Gaba 07.11.2015 14:08
wspaniale wygląda
usmiech 31.07.2015 13:50
ślicznie wygląda
Konczi 18.02.2014 20:09
czy do czekolady na ruloniki do ozdoby coś dodawałaś czy to zwykłą czekolada? mam na takie ruloniki chrapkę ... :D
dorrota 03.02.2014 20:47
przepiękny:) i na pewno smaczny:)
mela25 27.01.2014 10:59
bardzo dobre
gusia1000 26.01.2014 00:13
Wygląda rewelacyjnie.
pawlito 21.01.2014 07:20
fantastyczny tort aż mi ślinka cieknie
artur7 08.01.2014 15:58
pyszne ciacho
Juleczka20 16.12.2013 21:21
wygląda mega apetycznie:)
Kolorowa 11.12.2013 12:13
Twoje ciasta są cudne !
artur7 04.12.2013 16:54
poprostu pycha
IKrakowianka 01.12.2013 18:49
wygląda genialnie!
mysza75 28.11.2013 12:01
piękny miodownik jestem pod wrażeniem :-)
everay 27.11.2013 15:50
pięknie się prezentuje
Olga_SK 27.11.2013 14:24
Nie mogę oderwać oczu od tego ciacha :)
Małgorzata9 27.11.2013 12:39
palce lizać
6zer
6zer 27.11.2013 10:19
świetnie ciasto
Piotr-21 27.11.2013 09:31
pyszne ciasko
Barbara/zuza22_85 27.11.2013 09:26
ale apetyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak