Metrowiec

Metrowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    3 szkl
  • woda

    16 łyżek
  • olej

    16 łyżek
  • cukier

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • jajka

    8 szt
  • masa

  • mleko

    3 szkl
  • cukier

    8 łyżek
  • margaryna

    1,5 kost
  • mąka

    8 łyżek czubatych
  • Polewa:

  • margaryna

    0,5 kost
  • cukier

    4 łyżki
  • woda

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO
Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.

Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.

MASA
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem.
Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.

Margarynę rozetrzeć.
Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.

Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.

POLEWA
Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić. Gotowe ciasto polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchareczka2

17.08.2013 15:09
dawno nie jadłam

Katarzyna156

20.03.2013 15:05
pyszności

gusia1000

04.03.2011 00:17
Piekę je i wszyscy chwalą.

MAR3STA

18.10.2010 17:29
Przeglądając pani przepisy uważam że ma pani duży talent

Agnieszka172

30.09.2010 14:53
robię identycznie, jest smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat