Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl
woda 16 łyżek
olej 16 łyżek
cukier 2 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 3 łyżki
jajko 8 szt
masa
mleko 3 szkl
cukier 8 łyżek
margaryna 1,5 kost
mąka 8 łyżek czubatych
Polewa:
margaryna 0,5 kost
cukier 4 łyżki
woda 1 łyżka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec

CIASTO
Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.

Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.

MASA
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem.
Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.

Margarynę rozetrzeć.
Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.

Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.

POLEWA
Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić. Gotowe ciasto polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 17.08.2013 15:09
dawno nie jadłam
Katarzyna156 20.03.2013 15:05
pyszności
gusia1000 04.03.2011 00:17
Piekę je i wszyscy chwalą.
MAR3STA 18.10.2010 17:29
Przeglądając pani przepisy uważam że ma pani duży talent
Agnieszka172 30.09.2010 14:53
robię identycznie, jest smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak