Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z konfiturą morelową i imbirem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

konfitura morelowa 1 słoiczek
mąka tortowa 25 dag
masło roztopione 10 dag
drożdże 3 dag
mleko 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
imbir świeży 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z konfiturą morelową i imbirem

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie do którego rozkruszyć drożdże i zalać letnim mlekiem ze szczyptą cukru i soli.
Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę cukru, starty imbir, mleko i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać masło i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, nakłuć je widelcem i rozwałkować na cienki prostokąt. Na ciasto wyłożyć konfiturę i zawinąć w rulon.
Obtoczyć w cukrze i pokroić na mniejsze kawałki.

Wstawić na blaszkę do pieczenia i piec na złoty kolor w temp. 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 02.02.2014 16:02
świetny przepis
Ivonne 11.01.2014 10:57
Przepyszne!
lara 27.11.2013 12:07
proste i naprawdę dobre
6zer
6zer 27.11.2013 10:30
apetyczne ciiastka
Lis 26.11.2013 23:31
Smacznie zapowiadające się ciasteczka:)
Edith85 26.11.2013 22:08
Super przepis :)
izapozdro 26.11.2013 20:58
na pewno smaczne :)
Dorota59 26.11.2013 19:20
prześliczne i apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak