Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragout z golonki na makaronie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło orzechowe 200 g
mascarpone 150 g
spaghetti 500 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pędy bambusa 200g
cebula
czosnek 2 ząbki
limonka 1/2
mięta liście
sos ostrygowy 2 łyżki
sezam 2 łyżki
papryczka chili 1
sól do smaku
korniszony kilka
golonka 1 tylna
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ragout z golonki na makaronie

Golonkę obgotować w wodzie z dodatkiem cebuli, soli, pieprzu i ziela angielskiego. Po ugotowaniu odczekać aż przestygnie, usunąć kości i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, następnie obrać i pokroić w kostkę czosnek i cebulę, dodać do golonki. Wymieszać i smażyć, aż nabierze rumianego koloru, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie do masła orzechowego dodać sezam, sos ostrygowy i pokrojoną drobniutko papryczkę chili, wymieszać. Bambusa odsączyć z zalewy i dodać do mięsa. W osobnym garnku ugotować spaghetti. Gdy mięso się zrumieni dodać przygotowane masło orzechowe, mascarpone, koncentrat pomidorowy. Zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko razem wymieszać, trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut, następnie zdjąć z ognia. 2-3 gałązki mięty posiekać i dodać do mięsa na patelni wraz z sokiem z limonki. Wymieszać. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz a na niego ragout z golonki i posypać pokrojonymi w plasterki korniszonkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

6zer
6zer 27.11.2013 10:32
fajny pomysl
joanna30 26.11.2013 21:55
Jak smacznie :)
treonina 26.11.2013 20:50
świetne danie! bomba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak