Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka - zupa krem ( sycąca i rozgrzewająca )

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki duże 8 szt.
marchew duża 1 szt.
por (biała część) 1-2 szt.
czosnek 2-4 ząbki
smalec 1 łyżka
kostka rosołowa 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana kwaśna 2 łyżki
sok z cytryny do smaku
majeranek do smaku
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka - zupa krem ( sycąca i rozgrzewająca )

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w krążki. W garnku rozpuścić łyżkę smalcu, wrzucić posiekaną cebulę oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do zeszklenia się cebuli ( nie dopuścić do jej zbrązowienia ). Następnie wrzucić resztę warzyw i zalać je wrzątkiem tak, aby były pokryte. Przykryć garnek i gotować warzywa do miękkości. W międzyczasie wrzucić kostkę rosołową. Gdy warzywa będą miękkie, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Następnie zmiksować całość na gładki krem. Jeśli zupa byłaby zbyt gęsta - dolać trochę przegotowanej wody. Na koniec dodać dwie łyżki śmietany rozprowadzonej odrobiną zupy.

UWAGA: Zamiast smalcu można oczywiście użyć oleju, jednak ze względu na smak polecam smalec.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 02.12.2013 08:58
pyszna zupa
Margo1 27.11.2013 21:37
to moja ulubiona
eliza135 26.11.2013 21:04
smaczna taka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak