Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
mleko 3/4 szkl
jaja 2 jaja
mąka 2 szkl
szczypta soli
cukier 5 łyżek
masło 15 dag
gotowy mak z puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i łyżką mąki i łyżką mleka , odstaw . Margarynę stop i ostudź , odstaw . Jajka utrzyj z cukrem pudrem .Pozostałą mąkę przesiej dodaj kogiel mogiel , rozczyn resztę ciepłego mleka , sól i wyrób ciasto . Przykryj ściereczką , odstaw w ciepłym miejscu .Gdy ciasto zacznie powiększać się , szybko zagnieć jeszcze raz , rozwałkuj na posypaną mąką stolnicę o grubości centymetra . Posmaruj masę makowa. zwiń w rulon jak makowiec . . Ostrożnie nanieś je na szeroką blachę i zwiń papierem do pieczenia . zostaw na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Piecz 20 min w temp 180 stopni .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.12.2014 13:41
makowiec to ja mogę jeść codziennie
Jagódka77 22.10.2014 14:55
makowiec to ja zawsze chętnie zjem
Kejti 31.08.2014 00:16
Super ciacho :-)
6zer
6zer 26.11.2013 10:54
swietny na święta
Rysia 25.11.2013 23:24
Pięknie wyrósł.Czy 20 min pieczenia na pewno starczy?
babajaga1969 25.11.2013 22:00
smaczna rolada makowa
gosia1988 25.11.2013 20:32
bardzo lubię
Wiesława1 25.11.2013 20:06
już czuję święta
cukiereczek 25.11.2013 20:03
zapachniało świętami
patryska76 25.11.2013 19:56
Mój ulubiony ;-)
everay 25.11.2013 19:45
pyszności:))
gusia1000 25.11.2013 19:33
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak