Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z duszonymi warzywami na białej kiełbasie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 4 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1/2 sztuki
seler 1 plaster
cebula 1/2 sztuki
por 1/6 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
natka pietruszki 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól 1 szczypta
ziele angielskie 2 sztuki
pieprz ziarnisty 3 sztuki
olej 3 łyżki
śmietanka 1/2 szklanki
majeranek 3 łyżki
papryka mielona 1 szczypta
woda 4 szklanki
zakwas na żurek 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z duszonymi warzywami na białej kiełbasie

Kroki postępowania

1
Obrać i umyć warzywa i ziemniaki. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew, seler i pietruszkę. Por i cebulę pokroić w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć mieszając kilka minut aż zmiękną. Dołożyć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
Krok 1 - Żurek z duszonymi warzywami na białej kiełbasie foto
2
Zalać wodą . Dołożyć listek laurowy, pieprz i ziele angielskie , białe kiełbaski. Lekko posolić szczypta soli ( 1/3 łyżeczki), wsypać łyżkę majeranku. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym 30 minut.
Krok 2 - Żurek z duszonymi warzywami na białej kiełbasie foto
3
Wyjąć kiełbaski.
Krok 3 - Żurek z duszonymi warzywami na białej kiełbasie foto
4
Wlać zakwas **, wymieszać .
Krok 4 - Żurek z duszonymi warzywami na białej kiełbasie foto
5
Zagotować. Można część zupy zmiksować blenderem by zupa była gęsta.
Kiełbaski pokroić na plasterki i dodawać do zupy już na talerzu razem ze śmietanką ( można też wlać śmietankę do garnka i wrzucić do niego pokrojoną kiełbasę.
Ja posypuje na talerzu natką pietruszki , mieloną papryką i majerankiem.
* jeśli ktoś nie ma zakwasu niech użyje kupny żurek w proszku- torebkę takiego na 0,75 litra ( i nie dajcie sobie wmówić, ze to jakach ,, zbrodnia" , nie wszyscy kiszą zakwas i jest to zupełnie normalne , a zupa wcale nie będzie przez to o wiele gorsza )
** ja zakwas po ukiszeniu cedzę i rozlewam do małych słoiczków - jest on gesty jak śmietana , jak stoi rozwarstwia się - ale starczy potrząsnąć a wymiesza się . Daję taki a nie tylko przezroczystą górną warstwę którą niektórzy zlewają bo mój zakwas jednocześnie zagęszcza zupę
Krok 5 - Żurek z duszonymi warzywami na białej kiełbasie foto
6
Żurek to jedna z tych zup które doskonale nadają sie na zimowe dni . Robię go w wielu wersjach . I taki ,, pośpieszny" gdzie udoskonalam ten z torebki i taki prawdziwie domowy z zakwasu .Z jajkami i bez . Na bogato i oszczędnie . Świąteczny i codzienny. Zależy kiedy go robię i co mam w lodówce . Dziś padło na taki na końcówce zakwasu , który stał w lodówce i białej kiełbasie którą kupiłam by sprawdzić producenta czy będą smaczne.
Krok 6 - Żurek z duszonymi warzywami na białej kiełbasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 08.01.2014 11:08
mniam mniam
mariel78 15.12.2013 00:06
pyszna zupka
6zer
6zer 26.11.2013 11:01
smaczna zupa, ładnie podana
Adamorek 25.11.2013 17:00
smakowita zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak