Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z królika na dziko

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka królika
ziarna jałowca 4 szt
pieprz 3 ziarna
ziele angielskie 3 ziarna
woda 2 szkl
ocet 10 % 1/2 szkl
tłuszcz 2 łyżki
sól
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z królika na dziko

Udka ułożyć w kamiennym garnku i zalać zalewą przygotowaną w następujący sposób. Zagotować wodę z przyprawami, dodać ocet i pod przykryciem jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, a następnie wystudzić zalewę. Mięso obłożyć cebulą, dodać zalewę, przykryć i przez 2 dni przechować w chłodnym miejscu. Następnie wyjąć mięso z zalewy, osuszyć, pokroić na kawałki, osolić i obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu, podlać zalewą, dodać cebulę i dusić około 10 minut. Gorące mięso włożyć do słojów, zalać sosem i pasteryzować 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 17.03.2011 23:09
Brzmi apetycznie :)
gusia1000 02.03.2011 00:19
Jak ktoś lubi takie mięso, to proszę bardzo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak