Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpajza pomarańczowo-kakaowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier brązowy 15 gram
cukier 10 gram
skórka z pomarańczy lub limonki 1 sztuka
sok z pomarańczy 0,5 sztuki
kakao 1 łyżka
wiśnie kandyzowane 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 4 łyżki
wódka 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Szpajza pomarańczowo-kakaowa

elatynę rozpuścić we wrzątku. Jaja umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać oba cukry i utrzeć do białości. Białka ubić na sztywno i dodać do żółtek. Delikatnie wymieszać aby piana nie opadła. Dodać stopniowo żelatynę i także wymieszać. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać skórkę i sok z pomarańcza i wymieszać. Do drugiej dodać kakao ( wcześniej je wymieszać z wódką) i także dobrze wymieszać. Układać w pucharkach lub kieliszkach na przemian. Odłożyć na około 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować wiśnią. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 13.01.2014 20:15
świetnie się prezentuje
eMMe 25.11.2013 19:00
Smaczny przepis:)
Andrzej8 25.11.2013 17:06
smakowicie wygląda
Marta11 25.11.2013 16:21
super deser
monikaT83 25.11.2013 11:19
serdecznie dziękuje:)
dodi 25.11.2013 10:51
musi być smaczne
monikaT83 25.11.2013 10:39
bardzo mi miło,że się podoba:) pierwszy raz go robiłam..
Milka100 25.11.2013 10:38
ale pyszności z duchem
sanielcia 25.11.2013 10:24
co za przepyszny deser i jak ładnie sie prezentuje
Joannasz3190 25.11.2013 10:18
Słodkości- pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak