Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki w ziołowym cieście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane mięso drobiowe 2/3 szklanki
mąka 2/3 szklanki
mąka do podsypania 1 wg potrzeby
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
olej 4 łyżki
cebula 1 sztuka
otręby pszenne 4 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
koper 4 łyżki
tymianek 2 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki w ziołowym cieście

Kroki postępowania

1
Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju .
Mięso pozbawić wszelkich chrząstek i skórek.
Zmiksować w malakserze.
Krok 1 - Pierożki w ziołowym cieście foto
2
Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Krok 2 - Pierożki w ziołowym cieście foto
3
Wymieszać mięso, otręby, łyżkę oleju. Doprawić do smaku maggi i pieprzem mielonym.
Krok 3 - Pierożki w ziołowym cieście foto
4
Usiekać zioła.
Krok 4 - Pierożki w ziołowym cieście foto
5
Umyte i usiekane zioła zalać w malakserze wodą i zmiksować na papkę
Krok 5 - Pierożki w ziołowym cieście foto
6
Przelać do garnuszka i zagotować.
Krok 6 - Pierożki w ziołowym cieście foto
7
Mąkę wsypać do miski i zalać wrzącą ziołową wodą , lekko osolić , dodać łyżkę oleju .
Krok 7 - Pierożki w ziołowym cieście foto
8
Ugnieść elastyczne ciasto.
Krok 8 - Pierożki w ziołowym cieście foto
9
Rozwałkować. Wycinać kółka małą szklaneczką ( mnie wychodzi 30 sztuk).
Krok 9 - Pierożki w ziołowym cieście foto
10
Na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierożek . Układać na posypanej mąką tacy .
Krok 10 - Pierożki w ziołowym cieście foto
11
Wrzucać na wrzątek. Gotować ok minuty od wypłynięcia.
Krok 11 - Pierożki w ziołowym cieście foto
12
Wyjmować łyżką cedzakową .
Podawać polane roztopionym masłem , sosem pomidorowym, lub skwarkami wytopionymi z boczku.
Krok 12 - Pierożki w ziołowym cieście foto
13
I znajomi i rodzina wiedzą , że jestem pierogowym maniakiem. Lepię pierożki ze wszystkim. Podaję na dziesiątki sposobów. I ciągle mnie kusi by spróbować czegoś nowego. Mięso na pierogi mam w zamrażarce zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie na zmiksowane zioła w cieście do pierogów.
Krok 13 - Pierożki w ziołowym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.12.2013 12:40
bardzo lubię robić kolorowe pierogi
Renataj 25.11.2013 20:00
Interesujący efekt końcowy - pierogi wyglądają jak by zamiast ciasta było coś niby glony.Super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak