Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe risotto z porem i grana padano

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
cebula 1 szt
dynia 1 szklanka
por (biała część) 1 szt
białe wino 1/2 szklanki
bulion 1 szklanka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
masło 1 łyżka
grana padano

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe risotto z porem i grana padano

Do dania użyłam dyni pokrojonej w kostkę. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła dodałam pokrojoną drobno cebulkę , kostki dyni i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Podsmażyłam wszystko na dużym ogniu ok 4 min. Dodałam szklankę ryżu - pomieszałam i chwilę smażyłam. Następnie zalałam wszystko winem i chwilę mieszałam nie pomniejszając płomienia. Kiedy wino zredukowało się dolałam troszkę bulionu i nakryłam patelnie . Po ok 4 min pomieszałam i znów nakryłam. Czynność powtarzałam aż ryż był miękki. Na koniec dodałam starty grana padano i doprawiłam całość pieprzem i solą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 26.11.2013 17:02
fajny pomysl
Olga_SK 25.11.2013 13:41
Z dynią to musi być smaczne :)
patryska76 24.11.2013 16:18
Wygląda na pyszne ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak