Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg z kaszą jak u babci

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 400 g
margaryna 80 g
cukier 2 łyzki
drożdże 25 g
jajko 1
sól pół łyżeczki
mleko 130 ml
Nadzienie:
kasza gryczana 1 szkl
ser biały 250 g
jajko 1
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg z kaszą jak u babci

Kaszę ugotować w dwu szkl wody aż wchłonie całą wodę, odstawić do wystudzenia.
Do kaszy dodać ser i jajko, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, rozpuszczoną margarynę, mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać do mąki i wyrobić ciasto. Tak długo aż odklei się od ręki i miski.
Opruszyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Nadzienie rozłożyć również na dwie części na rozwałkowanym cieście. Uformować dwa owalne pierogi. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp 175 st ok 35 min.

Pieróg najlepszy jest z mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 24.11.2013 18:54
apetycznie wygląda :)
GOSIA18 24.11.2013 17:57
przepyszny pieczony pieróg
Ewa104 24.11.2013 14:29
Już mi to smakuje.Kasza gryczana z serem to mój ulubiony farsz.
Jusiaa 24.11.2013 10:42
Achh pychotka :)
Stenka 24.11.2013 10:39
fajny przepis
patryska76 24.11.2013 10:08
Palce lizać! ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak