Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Snikers”- ciasto

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ciasto miodowe snikers - czyli miodowe placki przekładane masą śmietanowo-budyniową oraz chrupiącymi orzechami. 

Składniki:

Składniki na ciasto miodowe snikers:

Ciasto:
mąka 30 dag
cukier puder 15 dag
miód 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jajko 1 sztuka
margaryna 12 dag
WKŁADKA ORZECHOWA:
białko 5 sztuk
orzechy mielone 15 dag
orzechy siekane 5 dag
cukier 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masa
masło 1,5 kostki
mleko 0,5 litra
żółtko jajek 2-3 sztuk
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka tortowa 1 łyżka
cukier 2 łyżki
DODATKOWO:
mleko tofii 0,5-3/4 puszki
polewa czekoladowa
śmietana 18% 1 (do ciasta) łyżka

Porada

Do masy orzechowej użyj grubo zmielone orzechy włoskie, laskowe i ziemne. Ciasto najlepsze na drugi dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: „Snikers”- ciasto

Ciasto inspirowane smakiem popularnego batonika składa się z placków miodowych przekładanych masą maślano-budyniową oraz warstwą toffi oraz orzechów. W przepisie do masy orzechowej użyj grubo zmielone orzechy włoskie, laskowe i ziemne. 

 Na blachę o wymiarach ok. 25x35 cm.

CIASTO MIODOWE:
Mąkę przesypać na stolnicę. Dodać cukier, proszek, sodę i wymieszać. Dodaj, jajko, miód, margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Bułką tartą wysypać blaszki. Każdą rozwałkować i upiec oddzielnie dwa placki miodowe (temp 180°C, około 15 minut). Ostudzić.

WKŁADKA ORZECHOWA:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka. Oddzielnie mieszamy sypkie składniki i dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Studzimy.

MASA:
Część mleka zagotować. Do reszty dodajemy mąkę , żółtka, cukier i gotujemy budyń. Studzimy.

Masło ucieramy. Łączymy go z zimnym budyniem


SKŁADANIE CIASTA:

Ciasto miodowe – połowa masy – wkładka orzechowa – toffi – druga połowa masy- ciasto miodowe – polewa.


Mimo różnych wersji ciasta miodowego snikers ta smakuje mi najbardziej.

Smak ciasto miodowego snikers jest wyjątkowy. Pomimo, że jego przygotowanie jest czasochłonne, warto je upiec. Ciasto ma smak miodowo-orzechowy, a masa toffi dodaje mu słodkości. Masa budyniowa, dzięki dodatkowi masła ma przyjemny maślany smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

23.12.2013 19:26
hmmmmm a śmietany to ile ???? bo nie ma jej w składnikach ???
artur7 24.11.2013 15:46
na swieta wyprobuje
monisia1977 24.11.2013 10:52
super ciacho
aniagdz 24.11.2013 10:52
jedno z moich ulubionych ciast;)
Krzysztof15 24.11.2013 10:18
bardzo lubie
V_kuchareczka 24.11.2013 09:02
pyszne ciasto
Aga-25 24.11.2013 08:38
słodkość wspaniała
Agnieszka-87-25 24.11.2013 08:29
pysznie wygląda
iwi 24.11.2013 07:16
Super ciacho
sanielcia 24.11.2013 00:16
świetne to ciasto
gusia1000 24.11.2013 00:14
Znakomite ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak