Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
masło 25 g
jajko 1 szt
kapusta kiszona 500 g
grzyby suszone 150 g
cebula 1 szt
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól
pieprz
olej
masło 2 łyżki
woda 250 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Przed końcem gotowania dodajemy grzyby do kapusty na około 15 minut. Wszystko odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu siekamy kapustę i grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy delikatnie ciasto dolewając gorącą wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być miękkie. Dzielimy ciasto na części, jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy a pozostałe kawałki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki szklanką. Po środku każdego krążka nakładamy farsz uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Składamy ciasto na pół, zlepiamy brzegi, przesuwając ciasto między kciukiem a palcem wskazującym. Zlepione pierogi przykrywamy serwetką.
Gotujemy wodę z solą, dodajemy łyżkę oleju i wkładamy pierogi, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty.
Ugotowane pierogi podajemy z masełkiem. Po ostudzeniu odsmażamy na patelni i podajemy z czerwonym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia2005 24.11.2013 09:51
ja też uwielbiam takie odsmażane i chrupiące pyszności
halina17 23.11.2013 22:39
Smaczne pierogi.
mic 23.11.2013 22:37
ywielbiam te pierogi
jasiek 23.11.2013 22:31
śweitne takie podpieczone
Dorota59 23.11.2013 21:40
najlepsze takie chrupiące odsmażane
everay 23.11.2013 21:03
uwielbiam pierogi:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak