Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z halibuta z duszonymi pomidorkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidorki cherry 10 sztuk
przyprawa piri-piri 1 szczypta
koper pokrojony 1 garść
olej do smażenia 3 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
cytryna 2 sztuki
mąka 2 łyżki
halibut 2 porcje
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z halibuta z duszonymi pomidorkami

Filet z halibuta ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn . Posypać grubo zmielonym pieprzem i szczyptą przyprawy Piri-Piri zostawić na 30 minut .
Wyjąć odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać klarowane z klarowane masło zmieszane z kilkoma łyżkami oleju i usmażyć na nim filety na rumiano z obu stron
W czasie kiedy ryba się smaży pokroić na ćwiartki pomidorki i na małej patelni obsmażyć delikatnie mieszając na 2 łyżkach oleju. Dorzucić koper i natkę . Zamieszać . Posolić , posypać pieprzem i szczyptą Piri-Piri .
Podawać z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) z wody obkładając podsmażonymi pomidorkami .
Dekorować natką pietruszki i świeżymi pomidorkami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak