Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowy serowiec
2 szklanki mąki + 1 żółtko + 200 g margaryny + cukier wanilinowy + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżki śmietany
to wszystko mieszamy, ugniatamy z tego ciasto, następnie odstawiamy do lodówki.
2. Masa serowa:
1 kg sera (można przemielić przez maszynkę)
5 żółtek miksujemy z 1 szklanką cukru pudru aż do białości, następnie dodajemy stopniowo ser twarogowy na zmianę ze śmietanką.
Potem dodajemy 2 łyżki miękkiego masła, cały czas miksując.
Następnie dodajemy 1 cukier wanilinowy, 1 cukier migdałowy, kisiel oraz budyń.
Miksujemy cały czas aby masa była puszysta.
Następnie dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę mąki pszennej oraz olejek do ciast i deserów.
Obijamy pianę z białek na sztywno, następnie delikatnie łączymy z masę serową.
Ciasto (zostawiamy kawałeczek ciasta, aby zrobić kratkę na wierzchu) na spód rozwałkowujemy, wykładamy do foremki i osypujemy kakao.
Następnie wlewamy masę serową, na górze robimy kratkę z wałeczków ciasta kruchego.
Pieczemy 1 godzinę, w temperaturze do 170 stopni.
Smacznego!!!!