Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet makreli z mozzarellą w cieście francuskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makrela 8 małych filetów
mozzarella 1 kulka
ciasto francuskie 1 szt
cytryny 0,5 szt
przecier pomodorowo paprykowy
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Filet makreli z mozzarellą w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Filety makreli skropić cytryną, posypać solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić na 10 min. Podsmażyć na odrobinie oliwy tylko od strony skóry (przez około 4 min).
Krok 1 - Filet makreli z mozzarellą w cieście francuskim foto
2
Ciasto francuskie podzielić na 8 części (miałam takie filety że 8 idealnie zmieściło się na 1 płacie ciasta). Połowę małego kawałka posmarować przecierem (mój był domowy z papryki i pomidorów). Położyć kawałek makreli skórką do ciasta, a na wierzch kawałek mozzarelli. Przykryć drugą połówką ciasta.
Krok 2 - Filet makreli z mozzarellą w cieście francuskim foto
3
Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 3 - Filet makreli z mozzarellą w cieście francuskim foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 02.03.2014 13:39
coś wspaniałego!
pierniczkowo 25.11.2013 10:38
świetna propozycja, muszę zrobić taką rybkę :)
ao_12 23.11.2013 10:19
lubię makrelę, chyba się skuszę :)
okrysia 23.11.2013 08:49
SMACZNE TO!
juuusta 23.11.2013 08:42
ciekawa propozycja
treonina 22.11.2013 22:03
mnie jak najbardziej odpowiada takie danie :-)
V_kuchareczka 22.11.2013 21:06
ciekawy przepis
Rafał10 22.11.2013 20:05
SmacznaPyzo powiem szczerze, że wszystko razem bardzo smakowało i nie obciekało tłuszczem. Jak ktoś dba o linię to mimo wszystko polecam, jeden kawałek na pewno nie zaszkodzi, a podniebienie będzie zadowolone. Specjalnie dla Pani podliczyłam kalorie jednego kawałka max ok. 250 kcal. Może dla Pani to za dużo, dla mnie zdecydowanie nie...
Czarnula87 22.11.2013 20:01
ciekawe połączenie
norweska20 22.11.2013 19:46
jadłam też łososia w cieście francuskim, więc makrele też bym chętnie spróbowała
SmacznaPyza 22.11.2013 19:35
makrela to tłusta ryba, do tego ser i ciasto francuskie ... nie za tłusto ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak