Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy inaczej z patelni

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
cukier puder 60 g
cukier waniliowy 40 g
jajko 2
olej rzepakowy 2 łyżki
miękkie masło 80 g
sól 0,5 łyżeczki
mąka pszenna 500 g
Do smażenia
masło 6 łyżek
cukier puder 6 łyżek
woda 1 szklanka
na sosy:
mleko 1 szklanka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy inaczej z patelni

Kroki postępowania

1
Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym, lekko podgrzanym mlekiem i dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Krok 1 - Pampuchy inaczej z patelni foto
2
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pampuchy inaczej z patelni foto
3
Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru pudru. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę
Krok 3 - Pampuchy inaczej z patelni foto
4
Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn. Podajemy albo same, albo z sosami.
Krok 4 - Pampuchy inaczej z patelni foto
5
Sos biało - czarny . Łyżkę masła topimy na małej patelni, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, robimy jasną słodką zasmażkę, którą zalewamy stopniowo zimnym mlekiem. Cały czas mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki.
Krok 5 - Pampuchy inaczej z patelni foto
6
Kiedy sos zacznie gęstnieć, dzielimy go na połowę- do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao - dokładnie mieszamy. Sos kiedy dłużej stoi gęstnieje- można więc rozrzedzić go odrobiną dodatkowego mleka. Sos podajemy ciepły z gorącymi pampuchami.
Krok 6 - Pampuchy inaczej z patelni foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Pampuchy inaczej z patelni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 17.01.2014 13:00
mniam mniam
usmiech 29.11.2013 08:39
ciekawy pomysł
Mniam 23.11.2013 16:40
Podoba mi się taki pomysł.
w mojej kuchni 23.11.2013 03:52
smacznie podany przepis
Beata999 23.11.2013 00:31
Fajny sposób.Ładna prezentacja.
ssylwiaa 23.11.2013 00:30
lubię pampuchy, świetne są ;)
6zer
6zer 22.11.2013 22:36
smakowicie wygladaja
treonina 22.11.2013 22:04
cudowny przepis! takich jeszcze nie jadłam
Poison1988 22.11.2013 20:40
takie inaczej to istna moja bajka ;) super! :)
Pyszota 22.11.2013 19:00
Uwielbiam pampuchy, w Twoim wydaniu - super :)
patryska76 22.11.2013 18:53
Palce lizać! ;-)
cukiereczek 22.11.2013 18:08
rewelacyjne
Joannasz3190 22.11.2013 18:05
Takich nie jadłam, ale wyglądają super :)
Monika10 22.11.2013 18:02
uwielbiam takie
dwa pokoje z kuchnią 22.11.2013 17:37
Rewelacja!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak