Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą

Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • drożdże świeże

    15 g
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • mleko 2 %

    1/2 szklanki
  • esencja pomarańczowa

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • masło roztopione

    50 g
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • sól szczypta

    do smaku
  • brzoskwinie suszone

    2 szt
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki
  • masło roztopione

    50 g
  • brązowy cukier

    3 łyżki
  • kardamon

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżka
  • dynia

    3/4 pieczona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Drożdże powinny podwoić swoją objętość.
Dynię rozgniatamy widelcem. Do miski z aktywnymi drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W kubku mieszamy składniki na farsz: roztopione masło, cynamon, cukier i kardamon.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Następnie smarujemy farszem i posypujemy brzoskwinią i skórką pomarańczową. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku prostokąta i kroimy w 3 cm plastry. Ślimaczki układamy niezbyt ściśle w szklanej natłuszczonej formie i odstawiamy ma godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki posypujemy brązowym cukrem i pieczemy bułeczki około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

26.09.2016 12:16
Wyglądają cudnie

Ada-Gaba

24.07.2014 20:55
pyszności serwujesz : )

Katarzyna/kate1980

07.05.2014 21:19
fajnie wygląda

jasiek

07.05.2014 16:51
świetne ślimaki

cukiereczek

05.05.2014 17:27
wspaniałe do kawy,herbaty

Adamorek

01.05.2014 22:28
dobre na przekąskę

Łucja

22.11.2013 22:58
pyszna drożdżówka :)

Olga_SK

22.11.2013 18:34
Ależ to musi być smakowite :)

Kolorowa

22.11.2013 18:21
dobre składniki ;)

bogusia19

22.11.2013 14:50
śliczne ślimaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat