Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z dynią

5.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżowe zawijaski z cynamonem i dynią, to deser który nierozerwalnie wiąże się z jesienią. Zapach cynamonu roznoszący się podczas pieczenia tych pyszności wspaniale otula i sprawia, że pogoda za oknem nam nie straszna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Składniki:

mąka pszenna 500 g
miąższ z dyni 350 g
cukier 100 g
mleko letnie 80 ml
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki
cynamon 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 30 g

Nadzienie:

masło roztopione 60 g
cukier brązowy 60 g
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z dynią

Chyba wszyscy uwielbiamy drożdżowe ciasto, a tym bardziej kiedy powstają z niego tak pyszne wypieki. W przepisie na drożdżowe ślimaczki, do ciasta dodajemy miąższ z dyni, który nie tylko pięknie pokoloruje ciasto na pomarańczowy kolor, ale również sprawi, że ciasto będzie wilgotne. Dodatek cynamonu sprawi, że drożdżowe ślimaczki z dynią będą miały wspaniały korzenny aromat.

Kroki postępowania

1
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku i gotować około 15minut na małym ogniu. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem na puree, przestudzić. Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną dynię, szczyptę soli, jajko, olej, resztę cukru i cynamon. Zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z dynią foto
2
Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z dynią foto
3

Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x40cm, po czym przeciąć go na dwa prostokąty o wymiarach 20x25cm.

Przygotować nadzienie: 
Masło wymieszać z cukrem i przyprawami. Masę rozsmarować na obu prostokątach. Zwinąć w dwie rolady. Kroić na plastry- z każdej rolady otrzymamy około 10 plasterków.

Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z dynią foto
4

Ułożyć je ściśle, jeden obok drugiego, w przygotowanej tortownicy o śr. 27cm. Odstawić na kolejne 15minut. Następnie posmarować mlekiem.

Piec ok. 25minut w temp. 180st.

Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z dynią foto
5

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z dynią foto

Oczywiście najlepiej jest piec bułeczki w sezonie jesiennym, kiedy na pobliskich straganach można przebierać wśród różnorodnych, dyniowych okazów. Jeśli jednak najdzie Was ochota na te bułeczki wiosną lub latem - sięgnijcie po miąższ z dyni, który z pewnością macie zamrożony w zamrażarce. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 11.11.2013 22:18
chyba spróbuję takie zrobić
mufinka79 11.11.2013 18:37
Pyszna drożdżówka. Z chęcią zjadłabym kawałek :)
Ola1984 11.11.2013 17:50
Uwielbiam wypieki z dynią, bo mają wyjątkowy smak :)
Noruas 11.11.2013 17:05
super sposób na dynię!
reniatka 11.11.2013 16:40
mniam aż ślinka cieknie
Olga_SK 11.11.2013 16:21
Pięknie się prezentują :)
Ewa 11.11.2013 16:19
Smakowitości :)
babeczka007 11.11.2013 16:04
muszą być rewelacyjne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak