Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z dynią
Chyba wszyscy uwielbiamy drożdżowe ciasto, a tym bardziej kiedy powstają z niego tak pyszne wypieki. W przepisie na drożdżowe ślimaczki, do ciasta dodajemy miąższ z dyni, który nie tylko pięknie pokoloruje ciasto na pomarańczowy kolor, ale również sprawi, że ciasto będzie wilgotne. Dodatek cynamonu sprawi, że drożdżowe ślimaczki z dynią będą miały wspaniały korzenny aromat.
Kroki postępowania
Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną dynię, szczyptę soli, jajko, olej, resztę cukru i cynamon. Zagnieść elastyczne ciasto.
Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x40cm, po czym przeciąć go na dwa prostokąty o wymiarach 20x25cm.
Przygotować nadzienie:
Masło wymieszać z cukrem i przyprawami. Masę rozsmarować na obu prostokątach. Zwinąć w dwie rolady. Kroić na plastry- z każdej rolady otrzymamy około 10 plasterków.
Ułożyć je ściśle, jeden obok drugiego, w przygotowanej tortownicy o śr. 27cm. Odstawić na kolejne 15minut. Następnie posmarować mlekiem.
Piec ok. 25minut w temp. 180st.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.