Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2/3 szkl
kostka rosołowa 1 szt
mięso wieprzowe z szynki 30 dag
marchew mała 1 szt
liście kapusty 3 szt
pieczarki 15 dag
cebula czerwona 1 szt
smalec 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypiorek usiekany
sos sojowy do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sos pomidorowy
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
cebula 1 szt
kasza 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty

Kroki postępowania

1
Wypłukaną kaszę i startą marchew ugotować na pół miękko w wodzie z połową kostki rosołowej. Na rozgrzanym smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki. Połączyć z kaszą, dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić.
Krok 1 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty foto
2
Umyte mięso osuszyć, pokroić na 3 porcje, zbić tłuczkiem przez folię, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Na płaty mięsa ułożyć zimny farsz z kaszy.
Krok 2 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty foto
3
Liście kapusty sparzyć wrzącą wodą, usunąć grube nerwy. Farsz z kaszy zawinąć w mięso i w liście kapusty.
Krok 3 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty foto
4
Ułożyć ciasno w rondlu, wlać 1 szklankę wody, dodać pozostałe pół kostki rosołowej, liść laurowy, odrobinę sosu sojowego, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 4 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty foto
5
Sos pomidorowy: Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać koncentrat i chwilę podsmażyć. Pół szklanki wody wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mięso z kaszą w kapuście podawać z sosem pomidorowym.
Krok 5 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

florka 09.01.2014 22:31
bardzo smakowite
Iwona32 07.01.2014 10:07
bardzo ładnie wyglądaja:)
norweska20 27.12.2013 13:01
smakowicie podane pycha
pawlito 23.11.2013 15:17
apetycznie wygląda
Olga_SK 23.11.2013 12:16
Pyszny pomysł :)
matesko 22.11.2013 11:07
ciekawy przepis
Mniam 22.11.2013 10:30
Hmm...nie zauważyłam tego mięsa. Bardzo fajny pomysł.
Mniam 22.11.2013 10:25
Bardzo smaczne gołąbki.
gosia561 22.11.2013 09:58
ciekawa wersja gołąbków
2milutka 22.11.2013 09:09
ciekawy przepis
Konczi 22.11.2013 07:36
wyglądają super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak