Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty

Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2/3 szkl
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • mięso wieprzowe z szynki

    30 dag
  • marchew mała

    1 szt
  • liście kapusty

    3 szt
  • pieczarki

    15 dag
  • cebula czerwona

    1 szt
  • smalec

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • szczypiorek usiekany

  • sos sojowy

    do smaku
  • liść laurowy

    1 szt
  • sos pomidorowy

  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • cebula

    1 szt
  • kasza

    1/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Wypłukaną kaszę i startą marchew ugotować na pół miękko w wodzie z połową kostki rosołowej. Na rozgrzanym smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki. Połączyć z kaszą, dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić.
Krok 2 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Umyte mięso osuszyć, pokroić na 3 porcje, zbić tłuczkiem przez folię, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Na płaty mięsa ułożyć zimny farsz z kaszy.
Krok 3 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Liście kapusty sparzyć wrzącą wodą, usunąć grube nerwy. Farsz z kaszy zawinąć w mięso i w liście kapusty.
Krok 4 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Ułożyć ciasno w rondlu, wlać 1 szklankę wody, dodać pozostałe pół kostki rosołowej, liść laurowy, odrobinę sosu sojowego, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 5 - Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Sos pomidorowy: Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać koncentrat i chwilę podsmażyć. Pół szklanki wody wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mięso z kaszą w kapuście podawać z sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

florka

09.01.2014 22:31
bardzo smakowite

Iwona32

07.01.2014 10:07
bardzo ładnie wyglądaja:)

norweska20

27.12.2013 13:01
smakowicie podane pycha

pawlito

23.11.2013 15:17
apetycznie wygląda

Olga_SK

23.11.2013 12:16
Pyszny pomysł :)

matesko

22.11.2013 11:07
ciekawy przepis

Mniam

22.11.2013 10:30
Hmm...nie zauważyłam tego mięsa. Bardzo fajny pomysł.

Mniam

22.11.2013 10:25
Bardzo smaczne gołąbki.

gosia561

22.11.2013 09:58
ciekawa wersja gołąbków

2milutka

22.11.2013 09:09
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat