Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie
Kroki postępowania
Zrumienić na suchej patelni by pojawił się naturalny karmel z zawartych w warzywach cukrów ( nada smak i kolor bulionowi).
Ułożyć w garnku razem z umytymi skrzydełkami i przyprawami ( ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty, lubczyk, grzybek, goździki).
Zalać wodą. Lekko posolić. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny ( ma ,, pyrkać " ).
Wyjąć skrzydełka i warzywa.
Umyć i pokroić w drobną kostkę ziemniaki. Wrzucić do bulionu i gotować 10 minut.
Pokroić umyty Topinambur w pół plasterki .
Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać posypaną natką pietruszki .