Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 25 dag
mleko 1/2 szkl
drożdże 5 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
Farsz:
cebula 6 szt
ząbki czosnku 3 szt
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
ponadto :
ser żółty 20 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Cebulaki foto
2
Do miski wsypać resztę mąki, sól, oregano, bazylię, wyrośnięte drożdże oraz olej i wyrobić ciasto, które następnie pozostawić do wyrośnięcia na 1h.
Krok 2 - Cebulaki foto
3
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku solą ziołową oraz grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 3 - Cebulaki foto
4
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać średniej wielkości kółka, a następnie układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Każde kółko ciasta posmarować koncentratem pomidorowym i posypać przyprawą do bruschetty.
Krok 4 - Cebulaki foto
5
Następnie na każdy cebulak wyłożyć porcję przygotowanej cebuli i wierzch ponownie posypać przyprawą do bruschetty. Tak przygotowane cebulaki piec w 180 st przez ok. 40 min.
Krok 5 - Cebulaki foto
6
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przed końcem pieczenia cebulaki posypać serem i zapiekać jeszcze aż ser się rozpuści.
Krok 6 - Cebulaki foto
7
Gotowe cebulaki podawać na ciepło z ketchupem.
Krok 7 - Cebulaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.05.2014 13:17
Pyszne na kolację.
Bernadeta1 14.12.2013 00:12
pyszna taka kolacyjka
ppaulina 21.11.2013 11:37
tez takie czasem robie :)
JOANNA16 21.11.2013 08:53
mmmm wyglądają przepysznie
halina17 20.11.2013 14:13
Już dawno nie robiłam cebulaków muszę zrobić.
Laila2786 20.11.2013 12:50
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak