Ziemniaki z bogatym farszem.

Ziemniaki z bogatym farszem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dużych młodych ziemniaków

    15 sztuk
  • pieczarek

    0,5 kg
  • średniej cukinii

    1/2 sztuki
  • boczku wędzonego

    30 dag
  • sera żółtego Gouda

    30 dag
  • pęczek natki pietruszki

    1 szt
  • pęczka cienkiego szczypiorku

    1/2 szt
  • olej do smażenia

  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • przyprawy do ziemniaków

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • baleron

    1 plaster
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, poddusić, osączyć z płynu. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę , dodać pokrojoną paprykę czerwoną i poddusić, osączyć. Boczek i baleron pokroić w drobniutką kosteczkę i wysmażyć z tłuszczu, aż skwarki będą chrupiące.Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić. 1/3 pęczka natki i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać 10 dag sera żółtego, startego na średnich oczkach, wsypać Vegetę do dań włoskich, pieprz i ew. sól (niewiele, bo boczek jest słony).
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie ok.20 minut, przelać zimną wodą. Przekroić każdy na pół wzdłuż.Wydrążyć środkowe części ziemniaków (ja użyłam łyżki do wydrążania melona) i posypać połową przyprawy do ziemniaków. Środki ziemniaków, wydrążone, posiekać i dodać do farszu.
Natłuścić blachę olejem, napełniać ziemniaki obficie farszem, posypać startym na grubej tarce pozostałym serem. Posypać wierzch pozostałą częścią przyprawy do ziemniaków. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzejnik górny) ok. 15 minut. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podałam z sałatą z pomidorami, fetą, rzodkiewką i olejem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

30.04.2013 18:09
pyszne danie

czekoladka_m

21.03.2012 18:26
ale narobiłaś mi smaka:):)

cooleczka

21.12.2011 15:04
Jak zwykle patrząc na zdjęcie i składniki wzmaga się apetyt :) a zawsze myślałam, że pieczone ziemniaki powinny być starsze lub takie specjalne do pieczenia, bo tak gdzieś przeczytałam - dobrze dowiedzieć się czegoś nowego

Joanna108

02.10.2011 09:22
no rzeczywiście farsz bogaty :)

iziona

01.09.2011 13:57
Cudowne są te ziemniaczki

Patrycja33

17.08.2011 11:37
ciekawe te ziemniaczki

Ania67

09.05.2011 11:05
Świetne

misia53

15.01.2011 20:58
Ewka tworzy bez przyczyny , świetne dania dla rodziny!!!

wiola333

28.08.2010 21:07
super

Koper

25.08.2010 09:00
Wypróbowałam z troszkę bardziej ziołowymi przyprawami- pyszne wyszło, a tak na marginesie to wg regulaminu można dodawać zdjęcia tylko gotowych potraw, a nie składników

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat