Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z bogatym farszem.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dużych młodych ziemniaków 15 sztuk
pieczarek 0,5 kg
średniej cukinii 1/2 sztuki
boczku wędzonego 30 dag
sera żółtego Gouda 30 dag
pęczek natki pietruszki 1 szt
pęczka cienkiego szczypiorku 1/2 szt
olej do smażenia
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
baleron 1 plaster
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z bogatym farszem.

Pieczarki umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, poddusić, osączyć z płynu. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę , dodać pokrojoną paprykę czerwoną i poddusić, osączyć. Boczek i baleron pokroić w drobniutką kosteczkę i wysmażyć z tłuszczu, aż skwarki będą chrupiące.Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić. 1/3 pęczka natki i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać 10 dag sera żółtego, startego na średnich oczkach, wsypać Vegetę do dań włoskich, pieprz i ew. sól (niewiele, bo boczek jest słony).
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie ok.20 minut, przelać zimną wodą. Przekroić każdy na pół wzdłuż.Wydrążyć środkowe części ziemniaków (ja użyłam łyżki do wydrążania melona) i posypać połową przyprawy do ziemniaków. Środki ziemniaków, wydrążone, posiekać i dodać do farszu.
Natłuścić blachę olejem, napełniać ziemniaki obficie farszem, posypać startym na grubej tarce pozostałym serem. Posypać wierzch pozostałą częścią przyprawy do ziemniaków. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzejnik górny) ok. 15 minut. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podałam z sałatą z pomidorami, fetą, rzodkiewką i olejem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.04.2013 18:09
pyszne danie
czekoladka_m 21.03.2012 18:26
ale narobiłaś mi smaka:):)
cooleczka 21.12.2011 15:04
Jak zwykle patrząc na zdjęcie i składniki wzmaga się apetyt :) a zawsze myślałam, że pieczone ziemniaki powinny być starsze lub takie specjalne do pieczenia, bo tak gdzieś przeczytałam - dobrze dowiedzieć się czegoś nowego
Joanna108
Joanna108 02.10.2011 09:22
no rzeczywiście farsz bogaty :)
iziona 01.09.2011 13:57
Cudowne są te ziemniaczki
Patrycja33 17.08.2011 11:37
ciekawe te ziemniaczki
Ania67 09.05.2011 11:05
Świetne
misia53 15.01.2011 20:58
Ewka tworzy bez przyczyny , świetne dania dla rodziny!!!
wiola333 28.08.2010 21:07
super
Koper 25.08.2010 09:00
Wypróbowałam z troszkę bardziej ziołowymi przyprawami- pyszne wyszło, a tak na marginesie to wg regulaminu można dodawać zdjęcia tylko gotowych potraw, a nie składników
dasada1 18.08.2010 20:15
wspaniały przepis
noculos 18.08.2010 11:47
super wyglada!
SmacznaPyza 17.08.2010 09:50
po prostu brak mi słów - wspaniałe
iwa643 13.08.2010 09:35
uu pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak