Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Finger food- kruche słone ciasteczka z różnymi nadzieniami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 kubki
masło 150 g twardego
jajko 1 średnie
sól
awokado 1 szt
śmietana 30-pocentowa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól
przecier pomidorowy 2 łyżki domowego z bazylią
ser biały 100 g
masło 1 łyżka
oliwki zielone 6 sztuk
szczypiorek 2 łyżki drobno posiekanego
ciecierzyca 0,5 kubka namoczonej
natka pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej
olej sezamowy 1 łyżka
sezam 1 łyżka
śmietana 12-procentowa 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Finger food- kruche słone ciasteczka z różnymi nadzieniami

Kroki postępowania

1
W robocie kuchennym wyrobić ciasto z mąki, masła, jajka, około 0,5 łyżeczki soli, ja dodałam jeszcze 1 łyżkę posiekanego drobnego szczypiorku.

Następnie ciasto rozwałkować (jak za bardzo się klei to podsypać mąką). Wyciąć szklanką kółka, kółka wsadzać do foremki na muffinki i ugniatać dnem od kieliszka. Nakłuć widelcem.
Krok 1 - Finger food- kruche słone ciasteczka z różnymi nadzieniami foto
2
Piec około 15-20 min w 200 stopniach.

NADZIENIE AWOKADO:
Awokado obrać, wyciągnąć pestkę zmiksować z ząbkami czosnku, śmietaną 30 procentową, doprawić solą i pieprzem.

NADZIENIE POMIDOROWE:
Przecier pomidorowy własnej produkcji z bazylią (jeśli nie macie przecieru z bazylią po prostu można dodać parę listków świeżej bazylii) zmiksować z białym serem odciśniętym z nadmiaru wody, oliwkami i szczypiorkiem. Na koniec dodać masło i jeszcze raz zmiksować doprawiając solą i pieprzem.

NADZIENIE Z CIECIERZYCY:
Ciecierzyca powinna namaczać się w wodzie co najmniej 12 godzin. Następnie gotować ją około 40 minut w delikatnie posolonej wodzie. Odcedzić i poczekać aż ostygnie. Sezam uprażyć na suchej patelni. Zmiksować ciecierzycę z natką pietruszki, olejem sezamowym, uprażonym sezamem, na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz zmiksować.
Krok 2 - Finger food- kruche słone ciasteczka z różnymi nadzieniami foto
3
Nadziać ciasteczka masami używając szprycy.
Krok 3 - Finger food- kruche słone ciasteczka z różnymi nadzieniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 19.11.2013 19:53
ciekawy przepis:)
kasienka23 19.11.2013 17:35
fajna przekąska!
Kolorowa 19.11.2013 14:26
nawet fajnie wyglądają ;) ciekawe jak smakują
Adamorek 19.11.2013 13:02
apetycznie wyglądają
Olga_SK 19.11.2013 12:39
Super pomysł! A jak efektownie wyglądają :)
Jadwiga/Jaga85 19.11.2013 12:34
Ależ cuda:)
Gracer 19.11.2013 12:15
bardzo fajnie wyglądają
artur7 19.11.2013 12:08
apetyczne i fajne
brioszka 19.11.2013 12:02
super przystawka!
pierniczkowo 19.11.2013 11:46
fajne ciasteczka :)
Beatris 19.11.2013 11:19
Wyborne ciasteczka...
Paolcia 19.11.2013 11:13
bardzo apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak