Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne

5.0
(497)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty przepis na bułki pszenne na drożdżach. Idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Świetnie sprawdzą się do kanapek z Twoimi ulubionymi dodatkami!

Składniki:

Składniki:

mąka 500 gramów
mleko 150 mililitrów
woda 130 mililitrów
drożdże świeże 15 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
masło stopione 2 łyżki

Porada

Bułki można także posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Z tej porcji wyjdzie 10 małych bułek lub 7-8 większych. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, aby bułki ładnie się zarumieniły.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne

  • bułki pszenne na drożdżach krok po kroku
  • tylko kilka składników 
  • chrupiąca skórka i mięciutki środek

 

Domowe bułeczki pszenne doskonale sprawdzą się na śniadanie i kolację! Są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego z ich przyrządzeniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.  Do wykonania tego przepisu potrzebujesz wyłącznie kilku składników, których prawdopodobnie używasz na co dzień w swojej kuchni.

Kroki postępowania

1
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodać stopione masło. Wyrabiać ciasto (ręcznie, w automacie do chleba lub robocie) do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 1 - Bułki pszenne foto
2

Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić na równe porcje. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu. Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.

Krok 2 - Bułki pszenne foto
3
Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić wgłębienie, "nacinając" prawie do spodu.
Krok 3 - Bułki pszenne foto
4

Bułki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane. Studzić na kratce.

Krok 4 - Bułki pszenne foto

Bułki pszenne z tego przepisu możesz przechowywać zawinięte w papier śniadaniowy i folię w chlebaku lub innym suchym miejscu. Jeśli nie uda Ci się wszystkich zjeść, możesz je również wysuszyć i wykorzystać do przygotowania bułki tartej lub jako składnik kotletów mielonych.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Darii 31.01.2024 19:48
Witam. Zrobiłam jak w przepisie o mi nie wyrosły ani zaczyn nie wyrósł. Co nie tak
Pati 5 dni temu
Jeśli zaczyn nie wyrósł to ciasto też nie miało szans. Stare drożdże, za gorące mleko, za zimne, za zimno w miejscu wyrośnięcia, może za krótko?
Aleksandra 19.01.2024 20:44
Bułeczki pyszne ale ilość…. Nie wychodzi nawet 7-8 mniejszych a 5 z tej porcji i do tego małych
Jaja 10.01.2024 18:22
Bułeczki pycha! Piękne,smaczne! Piekę je często!!
Monia756 05.01.2024 18:44
Przepyszne.
Aga 27.11.2023 08:49
Bułeczki z tego przepisu wyszły obłędne. Polecam.
Joan 16.11.2023 20:39
Piekłam dziś te bułeczki i są b.smaczne. Dobry i łatwy przepis...dziękuję Doradco i dziękuję Olu.
Natalia 03.09.2023 14:17
Jaki typ mąki najlepiej użyć ?
Doradca Smaku 05.09.2023 07:30
Mąka pszenna typ 650.
Aguś 31.07.2023 08:38
Robiłam robotem wyszły bardzo dobre a nawet chleb jest oryginał z tego właśnie przepisu. Masło i mleko są ważne one robią robotę.
Doradca Smaku 01.08.2023 06:33
Pewnie, jakość wykorzystanych składników ma znaczenie! Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) Pozdrawiam, DS
Rafał 28.03.2023 12:45
A ten piekarnik przy 200 st to Góra i dół czy termoobieg?
Ewa 11.03.2023 20:11
Soli brakuje w tym przepisie
Doradca Smaku 13.03.2023 11:19
Sól jest wspomniana w składnikach (1,5 łyżeczki soli Prymat) oraz w przepisie.
Sylwia 05.03.2023 16:45
Prosty przepis na super bułeczki Bułeczki pyszne, za każdym razem wychodzą idealnie. Na następny dzień smakuje jeszcze lepjej. Polecam
Joula 26.11.2022 18:18
Miałam wiele przepisów na zwykłe bułki, ale ten jest super, tylko ja użyłam drożdży suchych bo zawsze mam pod ręką no i nie trzeba robić rozczynu. REWELACJA
Mila_Gros 30.04.2020 16:04
Niestety przepis jest felerny. Zaczyn nie wyszedł, musiałam robić drugi, który też słabo napuchł. Ciasto wyrosło jako tako ale bułki po upieczeniu są twarde i zbite. Myślę, że podana jest za mała ilość drożdży. Na słoność też przesadzone o te pół łyżeczki. Wyszło 6 małych bułek.
Beti 22.03.2023 14:58
Zaczyn nie rośnie jeśli drożdże są stare/źle przechowywane/dasz za ciepłe mleko/ nie wymieszasz porządnie/ Ciasto słabo rośnie jeśli słabo wyrobisz ciasto/ dasz zbyt dużo mąki( na początku ciasto klei się do rąk ale nie wolno podsypywać tylko dalej wyrabiać )/ zaczyn nie jest odpowiednio przygotowany Robię te bułki od dawna idealnie z przepisem i wychodzą genialne . Zawsze robię z przepisu x 4 i mrożę upieczone już bułki .
Izza 29.01.2023 10:32
Ja dałam więcej drożdży jak w przepisie .ok 25g
Smutne dni 24.01.2023 12:09
No z przykrością stwierdzam że. ZŁEJ TANECZNICY TO RABEK U SPUDNICY. przeszkadza. Przepisy z tej strony związane z są super. WSPANIAŁE I UDANE.
Janio 26.11.2022 18:19
Jak są stare drożdże albo za gorące mleko to tak się dzieje.
brioszka 11.03.2014 11:01
zrobiłam! i są to zdecydowanie najlepsze bułeczki pszenne :) są miękkie i bezproblemowo się kroją :) zniknęły dosyć szybko, polecam i dziękuję za przepis, fantastyczny!
Przepisy Joanny 22.02.2014 08:59
świetne te bułeczki a przede wszystkim zdrowe
EmciaPichci 17.02.2014 08:08
świetnie wyglądają :)
Aannkaa82 14.01.2014 19:31
Wyglądają obłędnie :) zabieram przepis, koniecnzie muszę wypróbować ;)
borgia 29.11.2013 21:44
Mam taką nadzieję :). Moja lista tutejszego pieczywa nie jest mała, i chociaż niczym osobiście się nie kieruję, to potrzeba wymusza na mnie decyzję. Częściej po prostu piekę chleb, bo praktyczniejszy... Bułeczki mimo iż z tej samej ilości mąki, są jakoś tak... krótkotrwałe. A te wybitne w tej kwestii - bo są rozkoszne. Jednak w przyszłym tygodniu postaram się tak wszystko zaplanować, aby zrobić Twój chleb. Dam znać oczywiście jak zrobię.
Ola1984 29.11.2013 21:13
borgia cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i smakowało :) Może posmakuje Ci również mój chlebek na maślance?
borgia 28.11.2013 21:40
Niezwykle delikatne i mięciutkie. Miałam dylemat... 8 czy 10. Zrobiłam większe :). Nie wszystkie tak fantastycznie pękły, ale wszystkie zjedliśmy sobie dzisiaj z wielką przyjemnością. Bardzo dziękuję. I polecam zrobić.
aisoglam 21.11.2013 10:10
Pyszne te Twoje bułeczki!
margaret 19.11.2013 19:55
ciekawie wyglądaja:)
Poison1988 19.11.2013 17:42
rewelacja! wyglądają cudownie!
malaczarna23 19.11.2013 15:13
pyszne domowe bułeczki
juuusta 19.11.2013 13:57
fajne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak