Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab gotowany w mleku

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 120 dag
mleko 3,2% 1 litr
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 6 ząbków
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
przyprawa bałkańska 2 łyżki
olej do smażenia
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Schab gotowany w mleku

Kroki postępowania

1
Schab zaczęłam przyrządzać wieczorem dzień wcześniej.Po uprzednim dokładnym umyciu i osuszeniu go natarłam porządnie przyprawami ( 4 rozgniecione ząbki czosnku,przyprawa bałkańska,majeranek,pieprz grubo mielony,sól).Zawinęłam mięso w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki.
Krok 1 - Schab gotowany w mleku foto
2
Następnego dnia na ok.2,5 godziny przed obiadem zagotowałam w garnku mleko wraz z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku,listkami laurowymi,zielem angielskim,rozmarynem,pieprzem ziarnistym i niewielką ilością soli (soliłam później,jak nadmiar płynu trochę odparował,aby nie przesolić,zwłaszcza że mięso też soliłam).
Krok 2 - Schab gotowany w mleku foto
3
Na patelni rozgrzałam olej,wyjęłam mięso z folii i obsmażyłam je na złoto ze wszystkich stron,łącznie z bokami.
Krok 3 - Schab gotowany w mleku foto
4
Tak obsmażone mięsko przełożyłam do gotującego się mleka.Powinno być zakryte,więc lepiej użyć garnka odpowiadającego wielkością kawałkowi mięsa. Jeśli jednak płynu jest zbyt mało można wrzucić obok mięsa jednego lub kilka surowych ziemniaków,które podniosą poziom płynu.Taką sztuczkę wyczytałam gdzieś w komentarzach przy podobnym przepisie i super się sprawdziła. Mięso przykryłam pokrywką i na malutkim ogniu gotowałam ok.2 godzin,co pewien czas przewracając na drugą stronę.
Krok 4 - Schab gotowany w mleku foto
5
Po tym czasie przełożyłam je do naczynia żaroodpornego,przykryłam i wstawiłam do ciepłego (wyłączonego) piekarnika,aby nie ostygło ale i nie wysuszyło się . A w tym czasie sos mleczny odparowywałam odkrywając pokrywkę i gotując,aż ilość się zredukowała a sos zgęstniał. Wyjęłam ziemniaki,które już spełniły swoją rolę balastu.
Krok 5 - Schab gotowany w mleku foto
6
Przecedziłam sos przez sito i doprawiłam lekko solą,choć przeszedł przyprawami z mleka i gotującego się w nim mięsa na tyle,że właściwie nie trzeba było już nic do niego dodawać. Mięso pokroiłam na 8 plastrów (po 2 na osobę) i polałam gotowym sosem.Podałam je z ugniecionymi ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi. Przyznam,że taki schab smakuje nam o wiele bardziej niż pieczone wersje.Jest dobrze doprawiony,miękki i co ważne nie jest suchy.A sos mleczny w ogóle nie smakuje jak mleko. Polecam!
Krok 6 - Schab gotowany w mleku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.12.2015 10:51
kiedyś jadłam schab w takiej wersji i był bardzo dobry
romanrafal
romanrafal 26.02.2015 19:03
pyszne mięsko
Motorek 23.07.2014 09:03
fajny przepis
Janina 09.12.2013 11:52
Bardzo ciekawy pomysł, smaczne takie mięsko;)
Alex_M 07.12.2013 14:43
muszę wypróbować ten przepis bo bardzo mnie zaciekawił :)
Renataj 17.11.2013 14:51
Interesujący przepis - zarówno na samo mięso gotowane w mleku jak i na sos.
anemon 17.11.2013 14:32
Świetny pomysł, schab wygląda bardzo apetycznie.
Poison1988 17.11.2013 14:30
świetny przepis na schabik :) chętnie wypróbuję :)
Ewa104 17.11.2013 14:13
Stenko,ja robiłam po raz pierwszy i w dodatku miałam go podać na obiad,gdy miałam gościa w domu.Nie powiem,że bałam się,czy wyjdzie smaczny.Ale obawy okazały się niesłuszne.Mięsko znikało z talerzy szybciutko i nic nie zostało.
Stenka 17.11.2013 13:58
ciekawy przepis, tak nigdy nie robiłam schabu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak