Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka budyniowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 150 g
cukier waniliowy 1 sztuka
jaja 3 sztuki
masło 250 g
jabłka 1 kg
mleko 1 litr
budyń waniliowy 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka budyniowa

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, wbijamy jajka, wrzucamy masło i wyrabiamy ciasto. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 2/5 (dwie piąte) ciasta przeznaczamy na wyłożenie dna tortownicy, natomiast (1/5) jedną piątą ciasta wykładamy boki tortownicy (na wysokość 6cm). Bierzemy talerz o średnicy zbliżonej do średnicy tortownicy, również wykładamy papierem do pieczenia i na nim formujemy z pozostałego ciasta koło wielkości talerza. Zarówno tortownicę z ciastem jak i talerz wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę usuwając gniazda nasienne.
Z 1 litra mleka i 3 torebek budyniu przygotowujemy w tradycyjny sposób budyń.
Pokrojone jabłka rozkładamy równomiernie w tortownicy wyciągniętej po schłodzeniu z lodówki i zalewamy gorącym budyniem. Następnie całość przykrywamy ciastem z talerza sklejając delikatnie ciasto na rancie.
W piekarniku elektrycznym pieczemy na najniższym poziomie, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, 75 (siedemdziesiąt pięć) minut (po tym czasie góra powinna być równomiernie zarumieniona) w temperaturze 180 (sto osiemdziesiąt) stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 17.11.2013 10:53
takie ciasto to lubię
lara 16.11.2013 20:33
prosta i naprawdę dobra
Monia 16.11.2013 19:24
Uwielbiam szarlotkę, taką szczególnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak