Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa curry z dyni i czerwonej soczewicy

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 700 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 małe ząbki
curry indyjskie 1 łyżeczka
olej 1-2 łyżki
jogurt naturalny do podania
bulion warzywny 3-4 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
soczewica czerwona 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa curry z dyni i czerwonej soczewicy

Soczewicę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy.
Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i soczewicę oraz curry, całość przesmażamy aż dynia lekko zmięknie.
Dolewamy bulion lub wodę i gotujemy pod przykrywką około 20 minut aż soczewica i dynia będą miękkie.
Zupę miksujemy blenderem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, który nieco złagodzi zupę.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 16.11.2013 19:12
Na jesienne dni idealna :)
mufinka79 16.11.2013 18:23
Dziękuję za miłe słowa :)
marcia7 16.11.2013 12:37
uwielbiam takie konkretne zupy
Mniam 16.11.2013 11:23
Ciekawe smaki w zupie. Musiała być pyszna.
Łucja 16.11.2013 09:43
uwielbiam taką :)
Paolcia 16.11.2013 09:10
smaczne too :)
Konczi 16.11.2013 09:04
bardzo fajne połączenie składników, musi być smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak