Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 średnia szt
mięso z kurczaka gotowane 80 dag
cebula 1 szt
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 czubate łyżki
masło 1 łyżka
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka opcjonalnie
olej 50 ml lub więcej
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 7 ziaren
jabłka 2 szara reneta

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim

Kroki postępowania

1
Kapustę umyłam,poszatkowałam i obgotowałam kilka minut w osolonym wrzątku.Odcedziłam.
Krok 1 - Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim foto
2
Cebulę pokroiłam w ćwierć plastry i podsmażyłam na maśle i oleju.
Krok 2 - Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim foto
3
Dodałam gotowane mięso pokrojone w kostkę (może być mięso z rosołu).Doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem zielonym.
Krok 3 - Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim foto
4
Kapustę włożyłam do garnka,dodałam ziele angielskie,liście laurowe i zalałam 2 szklankami wody.
Krok 4 - Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim foto
5
Dodałam starte na grubej tarce jarzynowej jabłka,wcześniej obrane ze skórki,przyprawę Kucharek i zagotowałam.
Krok 5 - Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim foto
6
Dołożyłam podsmażone mięso z cebulą i gotowałam razem do miękkości kapusty.
Krok 6 - Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim foto
7
Doprawiłam czosnkiem niedźwiedzim,solą i pieprzem.Nie zagęszczałam.
Krok 7 - Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim foto
8
Taka wersja kapusty jest mniej kaloryczna niż tradycyjne bigosy czy kapuśniaki.Mięso można dodać ugotowane tak,jak ja.Kawałki mięsa gotowanego z rosołów czy baz do zup zamrażam i gdy mam ich już sporo wykorzystuję np. do kapusty,farszy do pierogów czy krokietów.Można użyć świeżo przyrządzonego mięsa.
Mąż,który lubi bardziej wyraziste smaki otrzymał kapustę podprawioną koncentratem pomidorowym i przyprawą bałkańską (niestety nie zrobiłam zdjęcia).Więc dla każdego to,co lubi.
Krok 8 - Kapusta z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.07.2014 09:03
bardzo dobra
patryska76 16.11.2013 14:29
Wygląda smakowicie ;-)
gosia561 16.11.2013 11:28
tez lubię dodatek czosnku niedźwiedziego
PIOTR11 16.11.2013 09:49
może smakować
Renata9 16.11.2013 08:05
nigdy takiej kapustki nie robiłam, musi mieć ciekawy smak
Konczi 16.11.2013 08:02
moje smaki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak