Aromatyczne pierniczki

Aromatyczne pierniczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    400 g
  • masło

    200 g
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cukier

    100 g
  • migdały

    120 g
  • miód

    120 ml
  • imbir mielony

    1,5 łyżeczki
  • goździki mielone

    1,5 łyżeczki
  • cynamon

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały grubo posiekać. W mikserze wymieszać tłuszcz na gładką masę. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem, miodem, migdałami i przyprawami. Dodać tłuszcz i na stolnicy wyrobić ciasto. Podzielić go na 2-3 części , uformować grube wałki, obwinąć je w folię i wstawić do lodówki na 5 godzin. Pokroić wałki na cienkie plasterki (ok. 90 sztuk), ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w piekarniku w 170 stopniach przez 10-12 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona51

28.01.2011 00:14
super

pauluna

26.08.2010 20:17
ale pyszne

Agnieszka191

26.08.2010 20:16
lubie słodkie

marzencia2007

21.08.2010 11:33
lubie pierniczki ale zawsze jak robie wychodza mi twarde :(

plocia

19.08.2010 13:33
uwielbiam pierniki, obecnie zajadam się Toruńskimi

Monika193

19.08.2010 09:21
Bardzo lubię pierniczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat