Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
woda 2 szklanki
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
cukier 1 szczypta do smaku
papryka mielona 1 szczypta do smaku
olej roślinny 3 łyżki
papryka zielona 1/2 sztuki
bulion 1 kostka
natka pietruszki 1/2 szklanki
tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)

Kroki postępowania

1
Pokroić w piórka obraną cebulę. Papryki pozbawione pestek w paski. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i smażyć mieszając na małym gazie cebule i papryki. Mają zmięknąć ale nie zrumienić się.
Krok 1 - Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki) foto
2
Zalać wodą. Dodać kostkę bulionową i połowę natki pietruszki. Dusić przy uchylonej pokrywce 30 minut. Płyn powinien odparować tak by sos był gesty . Dodać do smaku koncentrat, cukier , paprykę , pieprz .
Krok 2 - Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki) foto
3
Gdy sos ma dobry smak otworzyć puszki tuńczyka ( zlać połowę oleju w którym był ) - wyłożyć na talerz i podzielić na kawałki .
Krok 3 - Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki) foto
4
Wrzucić do sosu . Delikatnie zamieszać i podgrzewać na minimalnym gazie 5 minut.
Podawać posypany resztą natki pietruszki z ciabatą , podpiekaną bagietką lub np. ryżowym makaronem Tagliatelle.
* Ja gotowałam w patelni Delimano DryCooker
Krok 4 - Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki) foto
5
Od razu zaznaczam , że nie jest to mój pomysł . Trafiłam na niego na jakimś obcojęzycznym blogu ( nawet nie pamiętam na jakim ) - czytanie przez Translator kończy się z reguły czkawką ze śmiechu - nie da się ustalić ani składników ani jak robić. W końcu poszłam na kompromis i zapamiętałam sam pomysł. Składniki ( po za tuńczykiem, cebulą i papryka ) dopasowałam. Wg mnie jest to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację jeśli musimy je zrobić niespodzianie z tego co mamy w lodówce.
Krok 5 - Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 17.11.2013 21:20
co za pomysł na wykorzystanie tuńczyka z puszki, jestem pod wrażeniem
Ewa104 16.11.2013 07:29
Jak zwykle pyszne coś z niczego.Czyli tanim kosztem mamy pyszny posiłek.Już po miseczce na zdjęciu poznałam,że to twoja robótka.Uwielbiam tuńczyka,ale na takie podanie go jeszcze nie wpadłam.
jasiek 15.11.2013 22:13
ciekawa potrawa
Sylwia26 15.11.2013 19:25
wygląda apetycznie :)
msmariusz 15.11.2013 18:47
tak fajny przepis
Kuchenka 15.11.2013 18:45
ja dorzuciłabym jeszcze fasolkę czerwoną z puszki, ale bez tego przepis też jest fajny :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak