Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowe margaretki -- pierożki ze śliwkami suszonymi.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
oliwa 1 łyżka
sól szczypta
śliwki suszone 60 szt
syrop klonowy
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe margaretki -- pierożki ze śliwkami suszonymi.

Zagnieść ciasto na pierożki, dolewając tyle wody, aby nie było zbyt twarde. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem (np. pod miską)
Śliwki zalać gorącą wodą, dodać cukier. Po ½ godzinie wyjąć z wody i osuszyć.
Ciasto cienko wywałkować. Wykrawać margaretki. Na środku położyć śliwkę, przykryć drugim kwiatkiem i dokładnie zlepić. Można oczywiście lepić tradycyjne pierogi, wkładając do wewnątrz 1 – 2 śliwki.
Wrzucić na wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać polane syropem klonowym z surówką.
Surówka
sałata lodowa
majonez
1 łyżeczka curry
suszone śliwki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 16.11.2013 14:05
ślicznie wyglądają!
Beata999 16.11.2013 00:18
Z syropem klonowym są wspaniałe.
GOSIA18 15.11.2013 20:55
Ciekawy przepis
Adamorek 15.11.2013 20:02
apetycznie to wygląda
Ela_K 15.11.2013 19:59
super przepis
Gabi44 15.11.2013 19:53
Uwielbiam pierożki z suszonymi śliwkami.Robię je na Wigilię,są pyszne.
Aleksandra/Olcia 15.11.2013 19:03
mniam ale pychotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak