Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąka

    250 g
  • margaryna

    100 g
  • chili

    szczypta
  • sól

  • pieprz

  • jajko

    1
  • żółtko

    1
  • Nadzienie:

  • szpinak

    400 g
  • ser biały

    200 g
  • czosnek ząbki

    2
  • cebula

    1/2
  • oregano

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

  • polewa serowa

  • śmietana 18 proc

    300 ml
  • mozzarella w kulce

    1
  • jajko

    1
  • sól

  • pieprz

  • imbir

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto zagnieść twarde i wylepić dno i boki formy.

Nadzienie przygotować zanim wstawimy ciasto do pieca. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć ok 10 min , do odparowania.
Przestudzić, dodać pokruszony ser i wymieszać.

Polewa serowa , śmietanę przelać do miseczki, mozzarellę zetrzeć na tarce, dodać do śmietany, wbić jajko i dodać przyprawy do smaku, wymieszać.

Na ciasto położyć papier i obciążyć, np fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 200 st na 15-20 min. Podpiec ciasto. Wyjąć, zdjąć papier z fasolą, rozłożyć równo nadzienie szpinakowe i oblać polewą serową, wstawić do piekarnika na ok 40 min. w temp 200 st.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

13.03.2017 17:27
wygląda smacznie

Mavla Fątis

03.09.2014 21:08
Warto! pycha!

rjustysia

06.03.2014 14:26
Tak kolorowe dania aż chce się jeść!

pawlito

06.03.2014 08:25
fantastycznie wygląda

paula99926

28.02.2014 18:38
wspaniała!!!!

barbara11561

27.02.2014 12:22
pyszna wytrawna tarta:)

Triss

20.02.2014 12:14
apetycznie wygląda. ;)

PaniMISIOWA

20.02.2014 11:19
bardzo apetyczna

JOANNA16

11.02.2014 21:40
mmm wygląda pysznie)))

as28

07.02.2014 12:07
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat