Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla makowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 250 g
drożdże 25 g
jajko 1 szt
mleko ciepłe 1/2 szkl.
cukier 1/4 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżka
olej 2 łyżki
masa makowa
mak 250 g
margaryna 200 g
jajko 5 szt
cukier puder 1 szkl.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
aromat migdałowy
skórka pomarańczowa
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla makowa

Z mleka,drożdży,łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn.Mąkę mieszamy z cukrami,dodajemy jajko,wlewamy rozczyn i olej i wyrabiamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Mak upróżyć na mleku,wystudzić,pomielić 2 razy. Margarynę utrzeć z pudrem cukerm i żółtkami,dodać pomielony mak,olejek,bakalie. Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy,delikatnie wymieszać,wsypać mączkę ziemniaczaną.
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko,smarujemy roztopionym masłem i nakładamy masę makową.Zwijamy roladę,układamy na blaszce i zostawiamy kolejne 30 minut.Przed pieczeniem smarujemy makowiec roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 50 minut w temp. 200 stopni.Po upieczeniu lukrujemy ciasto i posypujemy suszonymi morelami pokrojonymi w drobną kosteczkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 16.11.2013 09:04
Jeszcze troszkę i pomyślimy o takich ciastach
Gabi44 16.11.2013 00:34
Dziękuję za odpowiedź z poradą.
Olga_SK 15.11.2013 13:02
Zapisuję do ulubionych, bo na pewno wykorzystam przepis :)
mufinka79 15.11.2013 11:23
Piękny makowiec :)
Kasia35 15.11.2013 08:59
skorzystam z tego przepisu
joanna30 15.11.2013 08:55
Pyszna rolada :)
monisia1977 15.11.2013 08:33
super ciacho
eliza135 15.11.2013 08:24
ładnie wyszła i smaczna
jasiek 14.11.2013 22:34
smakowite to ciacho
elka72 14.11.2013 22:29
Zawsze smaruję roztopionym masłem ciasto przed nałożeniem maku,co zapobiega rozklejaniu się maku i ciasta.Z reguły to się sprawdza,czasami podczas krojenia odejdzie skórka.
Gabi44 14.11.2013 22:12
Wygląda ładnie.Czy robi Ci się wolna przestrzeń między ciastem ,a makiem ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak