Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowana jarzębina z brandy – konfitura do herbaty

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarzębina 150g
cukier 150g
cytryna 1/2 sztuki
brandy 2 łyżki
woda 6 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowana jarzębina z brandy – konfitura do herbaty

Kroki postępowania

1
Jarzębinę zbieramy po jesiennych przymrozkach najlepiej na koniec października. Jeśli zbierzemy jarzębinę wcześniej to wkładamy ją na dwa dni do zamrażalnika, wówczas stopień goryczy zmaleje. Tak przygotowaną jarzębinę zasypujemy cukrem i zostawiamy na 4 dni.
Krok 1 - Karmelizowana jarzębina z brandy – konfitura do herbaty foto
2
Po tym czasie gotujemy ją w rondelku wraz z cukrem, którym była zasypana. Dodajemy 4 łyżki wody, sok z połowy cytryny, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zostawiamy na 12 godzin i po tym czasie dodajemy kolejne 2 łyżki wody i znów gotujemy przez 15 minut.
Krok 2 - Karmelizowana jarzębina z brandy – konfitura do herbaty foto
3
Po zakończeniu procesu, dodajemy do gorącej jarzębiny dwie łyżki brandy, dokładnie mieszamy i wkładamy do słoiczka. Całość po zastygnięciu będzie dość twarda, najlepiej wyciągać ją ze słoiczka rozgrzaną łyżką, bądź po prostu wsadzić słoiczek do gorącej wody. Jest to doskonały dodatek do herbaty na długie jesienno-zimowe wieczory.
Krok 3 - Karmelizowana jarzębina z brandy – konfitura do herbaty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 01.02.2017 18:09
Świetny pomysł. Tylko teraz nie ma zimą jarzębiny.
adelajda 28.12.2013 18:37
rewelacyjny przepis, chętnie spróbuję :)
Klausia 16.11.2013 11:34
Ja się uzależniłam od herbaty z tą jarzębiną :D Jest super, nie trzeba nic więcej dodawać :)
Alex_M 16.11.2013 11:09
jestem ciekawa smaku :) chciałam robić, ale w tym roku nie udało mi się zdobyć jarzębiny :( ale za to w przyszłym wypróbuje Twój przepis :)
Mniam 14.11.2013 16:43
Wspaniały przepis! Ach, gdybym miała dostęp do jarzębiny...
Olga_SK 14.11.2013 13:41
Wpraszam się do Ciebie na herbatkę z jarzębiną :D Ależ to musi być pycha!
anemon 13.11.2013 20:36
Podoba mi się Twój przepis, niestety w tym roku nie udało mi się nazbierać jarzębiny. Pozostaje mi tylko oglądać przepisy takie jak Twój.
gosia56 13.11.2013 20:31
jeszcze nigdy nie jadłam jarzębiny ciekawy przepis
artur7 13.11.2013 19:42
super pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak