Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki 6 szt
Nadzienie:
rodzynki 3 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 dag
rum 60 ml
cukier puder 6 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
cynamon Prymat
sos czekoladowy
mleko 3,2% 150 ml
cukier 5 dag
czekolada gorzka 10 dag
żółtko jajek 2 szt
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
wanilia 0,5 laska
rum 50 ml
orzechy włoskie 6 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel.

Kroki postępowania

1
Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę...chwil, godzin ,a najlepiej na noc.
Orzechy zemleć. Skórkę pomarańczową pokroić w maleńką kosteczkę.
Krok 1 - Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. foto
2
Śmietanę podgrzać z cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać!
Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę.
Żółtka wymieszać z połową cukru i 1 łyżką zimnego mleka ,do otrzymania kremowej masy. Ciągle mieszając dodać rozpuszczoną czekoladę.
Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią i dodawać powoli ,porcjami ,ciągle mieszając do masy czekoladowej. Nie dopuścić do wrzenia. Ja robię to na wyłączonej łaźni wodnej.
Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci!
Krok 2 - Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. foto
3
Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem
Krok 3 - Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. foto
4
zwijamy lub składamy i polewamy cudownym sosem. Delektujemy się naszym wspaniałym deserem. Niestety jest dosyć kaloryczny ,więc nie kuśmy się na trzeci.
A teraz zapraszam na spacerek.
Krok 4 - Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 14.11.2013 22:53
Nadzienie rewelacja ,a sos widać ,że ma dobrą konsystencję.Nie krzepnie od razu .
Gabi44 13.11.2013 23:36
Słyszałam,nie jadłam ,ale są bardzo, bardzo pociągające.
Maria 70 13.11.2013 19:39
Już wiem dlaczego dałeś wcześniej przepis na naleśniki.Zaplanowane.
Rysia 13.11.2013 19:25
Prawdziwa rozpusta!!!
Joannasz3190 13.11.2013 18:04
Prawdziwe pyszności :)
lena57 13.11.2013 18:01
Ładnie wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak