Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z bakłażanem i skrzydełkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka 4
ryż 3/4 szkl
białe wino 3/4 szkl
bulion 3/4 szkl
bakłażan 1
papryka czerwona 1
cebula 1
czosnek 3 ząbki
sól
imbir 1/2 łyżeczki
bazylia
majeranek
olej do smażenia
natka pietruszki
oregano świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z bakłażanem i skrzydełkami

Skrzydełka umyć, osuszyć, bakłażan pokroić w kostkę posolić i odstawić na pół godziny. Wypłukać i osączyć na durszlaku. Paprykę czosnek i cebulę posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić skrzydełka i zdjąć je na chwilę, na ten sam tłuszcz włozyć cebulę i czosnek, po chwili dodać paprykę i bakłażan, popodsmażyć wszystko razem.
Następnie dodać ryż i podlać po trochu winem i bulionem, ponownie włożyć skrzydełka i od czasu do czasu mieszając dolewać bulion i wino aż do zużycia, dopawić pieprzem i imbirem, oraz bazylią i majerankiem. Dusić pod przykryciem aż ryż wciągnie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 15 min.
Przed podaniem posypać natką pietruszki i świeżym oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 13.11.2013 17:38
lubię takie risotto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak