Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mole poblano – indyk w sosie czekoladowym.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 szt
sól 1 łyżeczka
sos czekoladowy
papryka czerwona 2 szt
papryka zielona 1 szt
papryczka chilli 1 szt
śliwki suszone 3 szt
olej 0,5 szklanka
cebula 1 szt
migdały obrane 5 dag
orzeszki ziemne 5 dag
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
pieprz ziarna 5 szt
rodzynki 1 łyżka
czekolada gorzka 10 dag
sól
sezam uprażony
Goździki całe Prymat 5 szt
indyk 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mole poblano – indyk w sosie czekoladowym.

Pokrojone w grubsze plastry mięso, zalać wodą ,osolić ,dodać cebulę i gotować 30 min. Mięso wyjąć, wywar przecedzić i odstawić.

W wersji oryginalnej do tego sosu wykorzystujemy tzw. „ świętą trójcę chilli ‘’, czyli trzy gatunki papryki : mulato, anchno i pasilla. Papryki te dostępne są w sklepach internetowych. Ja wykorzystałem świeże papryki dostępne w naszych sklepach oraz papryczkę chilli i suszone śliwki.

Papryki pokroić w paski i podsmażyć na części oleju. Zdjąć z patelni i w innym naczyniu zalać odstawionym wywarem z indyka na 15min.
Na tym samym oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Zdjąć z patelni. Smażyć migdały 3min. Dodać orzeszki, goździki, ziarna pieprzu, cynamon. Dołożyć cebulę z czosnkiem, rodzynki i zmiksować.
W większym garnku rozgrzać pozostały olej ,włożyć zmiksowane składniki i dusić 5 min
Wrzucić połamaną czekoladę ,posolić do smaku ,dolać wywar (ten, który czeka 15 min),zagotować ciągle mieszając.
Do mole (sosu ) włożyć plastry ugotowanego indyka, przykryć i dusić na małym ogniu 10 min.
Posypać uprażonym sezamem.
Przepis może wydawać się trochę zawiły i czasochłonny, ale to tylko za pierwszym razem. Ogólny czas pracy to 2h w tym gotowanie indyka 30min. Indyka możemy ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia zająć się sosem. To mole poblano jest warte zachodu.
Będąc w Meksyku, jadłem to danie w małej restauracji i może w ocenie tego dania dałbym wtedy 1 punkt więcej. Myślę, że wpływ na to ma tamtejszy klimat. Papryka i owoce, smakują tam inaczej. To tak samo jak banany, które jadłem w Ekwadorze. Nigdy więcej takich nigdzie nie jadłem.
Meksykanie mole poblano jedzą z czerwonym ryżem.
Czerwony ryż
1,5 szklanki ryżu
1 litr bulionu
1 cebula
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
1/4 szklanki oliwy

Rozgrzać w garnku oliwę, wsypać ryż i smażyć ,aż się przyrumieni.Dodać posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dusić 3min mieszając. Dołożyć zmiksowane pomidory, bez skórki , pokrojoną marchew i seler oraz groszek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem 20min.

Fiesta Mexiana czas zacząć…

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.08.2014 22:28
ciekawa propozycja
as28 28.11.2013 10:35
mniam mniam
Beata999 14.11.2013 22:55
Egzotyka bardzo pociągająca.Warta spróbowania.
Gabi44 13.11.2013 23:38
Danie bardzo intrygujące.
Maria 70 13.11.2013 19:50
Miałam okazję jeść mole poblano .Bałam się słodkości ,a tymczasem byłam mile zaskoczona ciekawym smakiem .Ogrom składników sosu łagodzi czekoladę ,która jest tu atutem.
Pyszota 13.11.2013 15:41
Interesujący przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak