Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy miodownik
Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każde ciasto należy oddzielnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę i upiec w 180ºC przez około 15 min.
CIASTO CIEMNE:
Mąkę siekamy na stolnicy z margaryną, Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Schładzamy.
BEZA:
Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę i ścieramy na nie schłodzone ciasto kakaowe. Pieczemy razem około 30 min w 180°C.
KREM I WYKOŃCZENIE:
Część mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy mąki, budyń, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Ucieramy masło, Dodajemy stopniowo do niego budyń.
Przełożenie:
Placek miodowy, połowa masy, placek miodowy, druga połowa masy, beza kokosowa z ciastem kakaowy.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to placki miodowe już odwilgną. Połączenie kokosu z ciastem miodowym daje zaskakującą pyszne połączenie. Polecam.