Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczotto z dynią i borowikami

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 500 g
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
olej 1-2 łyżki
pęczak 1 szkl.
borowiki 10 g
bulion warzywny 2 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczotto z dynią i borowikami

Borowiki namaczamy w małej ilości wody (ok. 1 szkl.) na noc.
Następnie borowiki w wodzie z moczenia zagotowujemy. Odsączamy, ale zachowujemy wodę spod moczenia.
Na patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i borowiki i smażymy ok. 1 minuty.
Do cebuli z borowikami wsypujemy pęczak i przesmażamy ok. 2 minut.
Wlewamy ok. 1 szkl. bulionu i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn, mieszając co jakiś czas.
Następną porcję płynu (wodę spod moczenia grzybów) wlewamy dopiero jak kasza wchłonie poprzednią porcję.
Wlewamy ostatnią porcję bulionu.
Dynię kroimy w kostkę, przesmażamy chwilę na 1 łyżce masła i dodajemy do pęczotta.
Całość chwilę gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn a dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana, kasza powinna być lekko al dente.
Na koniec gotowania dodajemy resztę masła, listki świeżego tymianku i doprawiamy do smaku pieprzem świeżo mielonym i ewentualnie solą.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 29.11.2016 17:15
Pysznie wygląda
ttrytka 03.12.2015 12:45
pyszna potrawa z dynią
Ada-Gaba 26.06.2015 21:59
smaczny obiadek
Mniam 13.11.2013 16:44
Świetne połączenie smaków. Danie warte wypróbowania:)
mufinka79 12.11.2013 19:19
Dziękuję bardzo :)
Izabela9 12.11.2013 18:11
Bardzo fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak