Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy wersja z alkoholem i bitą śmietaną.

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO BIAŁE
białko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanka
mąka tortowa 0,5 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 80 ml
CIASTO CIEMNE
żółtko jajek 6 szt
cukier 6 łyżek
mąka tortowa 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej 80 ml
pozostale
galaretka agrestowa 2 szt
Biszkopty 18 dag
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
cukier 2 łyżeczki
smietana fix 1 szt
migdały płatki uprażone 5 dag
woda 100 (gorąca)
wódka 100 ml
jajko 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy wersja z alkoholem i bitą śmietaną.

Kroki postępowania

1
Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao ,wymieszać i ,wlać olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta tworząc „esy-floresy”.
Krok 1 - Oczy carycy wersja z alkoholem i bitą śmietaną. foto
2
Piec 30min.w temp.180stop. Ostudzić.
Krok 2 - Oczy carycy wersja z alkoholem i bitą śmietaną. foto
3
Galaretki ,2,rozpuścić w 850 ml gorącej wody i odstawić do niecałkowitego stężenia.
Sporządzić kawę ,dodać cukier i alkohol ,mamy poncz.
Śmietanę ubić z cukrem i Śmietan-Fix.
Krok 3 - Oczy carycy wersja z alkoholem i bitą śmietaną. foto
4
.Teraz wracamy do upieczonego i zimnego ciasta.
1/3 ponczu nasączyć ciasto.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto.
Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć na śmietanie.
Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia.
Pozostałą śmietanę wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi migdałami.
Krok 4 - Oczy carycy wersja z alkoholem i bitą śmietaną. foto
5
Ciasto jest dobre następnego dnia ,kiedy biszkopty zmiękną .
Krok 5 - Oczy carycy wersja z alkoholem i bitą śmietaną. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 01.01.2015 21:13
smaczne ciacho, polecam
Kejti 07.03.2014 00:23
Poproszę kawałek :-)
slonko888 25.02.2014 11:19
p[yszności :)
smakołyk 23.02.2014 17:07
Bardzo apetycznie wygląda :)
pawlito 15.02.2014 09:24
aż mi ślinka leci
as28 10.12.2013 08:25
mniam mniam
norweska20 10.12.2013 00:04
rewelacja ciacho
Smaczna_B 09.12.2013 15:05
JAK JA LUBIĘ TAKIE CIASTA! PYCHA!
Iwona32 13.11.2013 20:22
pyszota:) bardzo warto zrobic takie cudo
Stenka 12.11.2013 20:52
wspaniałe ciasto, smaczne i efektowne
Andrzej8 12.11.2013 19:59
smakowicie wygląda
Beata999 12.11.2013 16:44
Ale pyszności.
Katarzyna34 12.11.2013 16:19
wygląda rewelacyjnie
Gabi44 12.11.2013 15:21
Wersja szampańska.Ekstra!
wyattearp 12.11.2013 14:40
wygląda przepysznie
matesko 12.11.2013 13:21
apetycznie wygląda
Małgorzata9 12.11.2013 13:13
kusząca propozycja
joanna__s 12.11.2013 12:52
Pycha!! Bardzo ciekawa wersja :) Aż ślinka cieknie.
Piotr-21 12.11.2013 12:38
pyszne ciastko
Barbara/zuza22_85 12.11.2013 12:26
bardzo apetyczne ciacho
marcia7 12.11.2013 12:09
to wersja akurat dla mnie:)
halina17 12.11.2013 11:55
Smaczne ciasto.
babeczka007 12.11.2013 11:30
ulepszona wersja :)
Rysia 12.11.2013 11:26
Podoba mi się proponowana wersja z bitą śmietaną,nie wspominając o %.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak