Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek wigilijny

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron drobny 50 dag
jaja 5 szt.
cukier 12 dag
cukier wanilinowy 1 szt.
aromat cytrynowy 1 szt
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek wigilijny

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Makaron podgotować i przygotować formę, wysmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi. Żółtka utrzeć z cukrami, aromatem dodać wystudzony makaron, orzechy i sztywno ubitą pianę z białek.
Krok 1 - Placek wigilijny foto
2
Delikatnie wymieszać i piec w temperaturze 200 stopni około pół godziny.
Krok 2 - Placek wigilijny foto
3
Podawać jeszcze ciepły z konfiturą z domowej spiżarni.

Placek pochodzi z Podlasia o nazwie "KURHIL"
Krok 3 - Placek wigilijny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 12.11.2013 09:55
I ja nie znałam, ale chyba wprowadzę w swą wigilijną tradycję, bo to musi dobrze smakować :)
Beata999 11.11.2013 19:44
Z jakiego regionu Polski pochodzi przepis?Akurat dla mnie ta potrawa wigilijna to nowość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak