Czekoladowy torcik

Czekoladowy torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto bazę:

  • mąka tortowa

    250 g
  • cukier

    150 g
  • serek mascarpone

    125 g
  • masło

    60 g
  • jajka

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    30 g gorzkie
  • woda

    150 ml letnia
  • NA MASĘ:

  • czekolada gorzka

    250g 72%
  • śmietanka

    50 ml 30%
  • jajka

    2 szt
  • NA POLEWĘ:

  • czekolada gorzka

    100 g
  • masło

    100 g
  • Na trufle:

  • czekolada gorzka

    150 g
  • mąka

    60 g
  • śmietanka

    50 ml 30%
  • masło

    50 g
  • cukier puder

    30 g
  • rum

    2 łyżki
  • kakao do posypania

  • Na dekoarację:

  • czekolada gorzka

    80g temperowana
  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1.Upiec bazę: utrzeć serek mascarpone z masłem i cukrem, następnie dodać roztrzepane jajka i kontynować ucieranie. Mąkę i kakao przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy serowej i kontynować ucieranie, wlewaąc powolutku wodę. Gdy masa zrobi się jednolita przelać do formy o średnicy 22-25 cm i piec do suchego patyczka (ok.40-45 min) w temeraturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić placek na 3 części;
2.Masa: Czekoladę rozstopić w kąpieli wodnej, zdjąc z ognia, dodać śmietankę i jajka, mieszać do uzyskania jednolitej masy; Masę podzielić na dwie równe części i przełożyć nią rozkrojony wcześniej placek;
3.Polewa: czekoladę i masło rozstopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać nią przełożony masą placek; Odstawić do zastygnięcia;
4.Trufle czekoladowe: wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać rozpuszczone (ostudzone) masło, rum, śmietankę, pokruszoną czekoladę,wymieszać postawić naczynie na bardzo malutkim ogniu, podgrzać cały czas mieszając, gdy masa się ujednolici zdjąć z ognia i odstawić do wytudzenia. Z wystudzonej masy formować kulki i obtoczyć je gorzkim kakaem;
5. Dekoracja: temperowaną czekoladę o temp. ok 35 stopni, rozprowadzić na papierze do pieczenia tworząc koło o średnicy formy do pieczenia w której został zrobiony placek; Zostawić do zastygniecia; Gdy czekolada w formie koła stwardnieje, ostrym nożem i „jednolitym” ruchem podzielić koło na 8 równych części, czyli najpierw przeciąć po średnicy, następnie powtórzyć aż do wykończenia;
6. Kompozycja końcowa: ułożyć na wierzchu torciku trufle w jednakowych odstępach, kłaść na nie wykrojone listwy koła z czekolady najdłuższym końcem do środka, całość obsypać gorzkim kakao; Podawać schłodzone;

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata92

25.06.2017 12:19
Pyszności :)

ben-ka

28.02.2017 18:40
Rewelacja !!!

Bożena Matuszczyk

26.01.2017 21:01
Piękny ,pyszny torcik;)

Jolanta40

09.12.2016 09:59
wow, wygląda niesamowicie !

kasia.s

03.09.2016 17:15
Przepiękny

sezamek

31.07.2016 08:36
wpadłam w zachwyt

bartek8585

30.05.2016 00:04
ooooo jacie!1Bardzo dobry deserek zapisuję

Grazyna0211

17.12.2015 18:26
ale kuszący

IZABELA29

08.10.2015 18:44
Ale pysznie

Ada-Gaba

23.09.2015 22:31
rewelacyjne zdjęcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat