Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2
mąka 60 dag
drożdże 25 g
mleko 125 ml
masło 150 g
cukier 80 g
cukier wanilinowy
mak 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z makiem

Wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące). Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany i będzie "pracował".
Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki.
Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj na duże prostokąty. Nożem podziel je na duże trójkąty.
Każdy z trójkątów posmaruj makiem i zwiń na kształt rogala.
Przykryj rogale i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piecz około 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180º.

Zimne rogale można polukrować i posypać orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 06.02.2014 19:59
pyszniutkie :)
Ada-Gaba 03.12.2013 15:57
wyszły rewelacyjnie
reniatka 11.11.2013 16:39
świetne rogale!!!
babeczka007 11.11.2013 16:04
z chęcią skosztowałabym takich rogali :)
Dorota59 11.11.2013 15:46
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak