Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z cykorią, kurczakiem i żurawiną
Przygotować nadzienie, Cykorię przekroić wzdłuż, każdą na 4 części. Mięso i paprykę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Szybko przysmażyć pokrojoną cykorię, zdjąć ją na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojone mięso i paprykę.
Przyprawić do smaku i dodać żurawinę. Odstawić.
Śmietanę wymieszać z jajkiem , dodać szczyptę soli, pieprz i szczyptę oregano starty żółty ser oraz suszone pomidory.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st na 15-17 min.
Ciasto wyjąć, wyłożyć mięso z papryką, przykryć sosem ze śmietany i sera , trochę sosu ok 1/3 pozostawić. Z cykorii wyciąć środki i ułożyć ją dookoła na tartę, Polać resztą sosu. posypać odrobiną suszonych pomidorów i żurawiną.
Zapiec ok 20 min w temp 180 st
podać z surówką
1 cykoria
1-2 pomidory
pół cebuli
pół papryki
sól
pieprz
natka pietruszki
oliwa
Wszystko pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i oliwą.