Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna 1,5 szkl
jajko 2 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Gdy przestygną, przepuścić je przez praskę. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, zrobić w środku dołek, wbić do niego jajka i przesiać mąkę. Jak najszybciej zagnieść. Podzielić ciasto nożem na sześć równych kawałków. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć wałeczki z ciasta, lekko spłaszczyć i pokroić ukośne kopytka. Wrzucać partiami , mieszać, aż woda ponownie się zagotuje. Gotować kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 11.11.2013 12:00
smaczny pomysł na obiad
Magula 11.11.2013 09:02
zjadłabym takie
Aga-25 11.11.2013 08:02
lubię takie coś
Agnieszka-87-25 11.11.2013 07:54
pychota obiadek
Zdzisław 11.11.2013 00:11
smakuje mi ta potrawa
gusia1000 11.11.2013 00:04
Lubię je jeść.
iwi 11.11.2013 00:03
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak